До новин

Рішення правління щодо збереження ставки на рівні 25% було одностайним

22 вересня, 2022
Новини
Рішення правління щодо збереження ставки на рівні 25% було одностайним

Члени Комітету з монетарної політики Нацбанку на засіданні, що відбулося 7 вересня, одностайно висловилася за збереження облікової ставки на рівні 25%.

Про це повідомили в НБУ.

Підкреслюється, що учасники дискусії були одностайні - наразі немає потреби змінювати рівень ставки.

"Інфляційні ризики на короткостроковому горизонті знизилися: у липні та серпні інфляція навіть перебувала дещо нижче прогнозу НБУ.

Надійшли значні обсяги міжнародної допомоги, суттєво скоротилося емісійне фінансування бюджету, поліпшилася ситуація на валютному ринку, а міжнародні резерви перевищили 25 млрд грн", - йдеться у підсумках дискусії.

Водночас у тривалішій перспективі баланс ризиків для інфляції залишається зміщеним вгору, а рівень невизначеності - надзвичайно високим, додають в НБУ.

Зокрема через російську агресію експорт України залишається суттєво обмеженим, а державний бюджет й надалі потребує значних обсягів зовнішнього фінансування. Також триває погіршення інфляційних очікувань.

"Урахувавши ці фактори, члени КМП погодилися, що рівень облікової ставки у 25% є достатнім для збереження курсової стабільності та керованості інфляційними процесами на горизонті політики. Утім, необхідно посилювати монетарну трансмісію в ринкові ставки, щоб гривневі інструменти стали більш привабливими для заощаджень", - йдеться у повідомленні.

Під час обговорення озвучили кілька можливих варіантів заходів, що дадуть змогу досягти такої мети.

Це:

  • запровадження операцій з продажу ОВДП з портфелю НБУ;
  • підвищення норми обов'язкових резервів;
  • запровадження операцій із довгостроковими депозитними сертифікатами.

"Національний банк України має план дій як на випадок оптимістичнішого розвитку подій, так і більш затяжного воєнного стану в країні. За необхідності НБУ готовий підвищити ключову ставку понад поточний рівень, а також застосовувати додаткові заходи для збереження стабільності грошово-кредитної сфери та керованості інфляційних процесів", - резюмували в НБУ.

Коментарі
Додати коментар