До новин

Великі кримські компанії опинились на межі банкрутства

22 жовтня, 2015
Банкрутство підприємств
Великі кримські компанії опинились на межі банкрутства

Через санкції колись потужні кримські підприємства нарощують борги й наближаються до банкрутства.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на РБК.

Наприклад, Севастопольський морський порт зменшив вантажообіг на 95%.

Потужні кримські підприємства, які потрапили в санкційні списки Єврозоюзу та США, можуть збанкрутувати. Адже їм закрили ринки збуту товарів, вони не можуть купити необхідні обладнання та матеріали, які їм потрібні для виробничого процесу. Грошей для анексованого Криму у Москві немає, а тому й «заморожують» окремі видатки до 2016 року.

«Росстат не дає детальних даних про кримську економіку. Тому в ході науково-дослідної роботи «Політична та соціальна адаптація Криму» за державним завданням уряду РФ ми напряму спілкувалися з керівниками місцевих підприємств. Більшість кримських компаній перебувають у вкрай важкому становищі, і без термінової підтримки з Москви є реальна загроза їхнього банкрутства і подальшого зростання соціальної напруженості», - зізнається Доцент Фінансового університету при уряді РФ Сергій Костяєв.

Зокрема, що до санкційного списку потрапили:

- агрофірма «Магарач»

- «Массандра»

- завод шампанських вин «Новий світ»

- «Азовський лікеро-горілчаний завод»,

- «Універсал-Авіа»

- порти Євпаторії, Керчі, Севастополя, Феодосії та Ялти

- Керченська поромна переправа

- Нафтовий термінал Феодосії

- «Чорноморнафтогаз»

- Російський національний комерційний банк

- санаторій «Нижня Ореанда»

Вплив санкцій США і ЄС на діяльність більшості кримських підприємств виявився значним. Наприклад, обмеження на торгівлю з ЄС вкрай негативно позначається на діяльності відомого  заводу шампанських вин «Новий світ». Підприємство перестало отримувати корковий матеріал для пляшок, який воно раніше закуповувало в Іспанії та Португалії, і змушене переходити на інші способи упакування пляшок. Немає і винних матеріалів, а також пляшок, які купували раніше в Україні, а налагодження нових ділових зв'язків із Росією йде вкрай важко.

«Массандра», яку підпорядкували управлінню справами президента РФ, відчуває аналогічні проблеми: припинення поставок з-за кордону, припинення експорту продукції в інші країни, який раніше приносив 20-30% прибутку.

Севастопольський морський порт відчуває ще більші труднощі від санкцій. Заборона європейським судам зупинятися в порту призвела до зниження вантажообігу на 95%. Об'єднання з іншими підприємствами створило ситуацію, за якої потрібно скорочувати 80% співробітників, але звільнити зайвий персонал не можна, не викликаючи локального соціального вибуху. В результаті падіння товарообігу і зниження прибутку, утворилися борги з податкових відрахувань і за електроенергію.

Станом на 5 жовтня 2015 року порушено виконавче провадження з арешту рахунків для стягнення заборгованості по податках і платежах за електроенергію, розповідає головний інженер порту Василь Соколов.

Для «Універсал-Авіа» основна проблема полягає у втраті зарубіжних клієнтів, які до введення санкцій роботи по тендерам ООН та інших міжнародних організацій приносили близько 75% прибутку. Альтернативні джерела доходу з боку Росії - відсутні.

«Чорноморнафтогаз» навіть поліпшив показники: у 2014 році компанія транспортувала 1 млрд куб. м газу, а в 2015 році - 2,4 млрд куб. м газу. Але компанії доводиться вдаватися до багатоходових схем, щоб закуповувати необхідне закордонне обладнання фірми Siemens через третіх осіб. «Подальший розвиток ситуації бачиться в рамках негативного сценарію. Скасування санкцій відносно кримських підприємств не відбудеться ні в середньостроковій, ні в довгостроковій перспективі, оскільки підставою для їхнього введення служать конкретні рішення кримського парламенту про націоналізацію власності, що раніше належала Україні.

Поки не скасовані рішення, санкції діятимуть. Крим буде еволюціонувати у бік Північного Кіпру - це заморожений конфлікт без очевидних перспектив вирішення. Проблема міжнародного юридичного статусу і наявність програм санкцій протидіятиме інвестиціям у цей регіон. Єдиним виходом із ситуації могла б бути державна підтримка місцевого бізнесу через прямі бюджетні субсидії, але грошей, схоже, немає.

Коментарі
Додати коментар