До новин

У Харкова таки забрали за борги 57 тролейбусів і 10 трамваїв

23 жовтня, 2015
Банкрутство підприємств
У Харкова таки забрали за борги 57 тролейбусів і 10 трамваїв

Харківське комунальне підприємство «Міськелектротранс» має передати 57 тролейбусів і 10 трамваїв у власність ТОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції».

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на постанову Вищого господарського суду від 15 жовтня 2015 року.

З матеріалів справи випливає, що у 2006 році харківське комунальне підприємство «Міськелектротранс» взяло у користування на умовах лізингу 90 тролейбусів і 10 трамваїв у приватного підприємства «ПЛ Лізинг».

«ПЛ Лізинг» придбало ці машини у ТОВ «Дуотранс». На оплату 53 тролейбусів і 10 трамваїв «ПЛ Лізинг» взяв у «Кредобанку» кредит у розмірі 45,75 млн грн, який мав повернути до кінця 2011 року. В заставу банку підприємство передало куплені тролейбуси і трамваї.

Зрештою «ПЛ Лізинг» кредит не повернуло. Банк пішов до Постійно діючого Третейського суду при корпорації «Юртранссервіс», який стягнув з підприємства 47,59 млн грн. боргу. У 2011 році столичний госпсуд видав наказ про виконання рішення Третейського суду.

У цей же час «Кредобанк» переуступив право вимоги боргу фірмі «ФК «Приватні інвестиції», і оскільки «ПЛ Лізинг» борг не повертав, ФК «Приватні інвестиції» звернулося до суду.

Суди усіх трьох інстанцій зобов’язали «Міськелектротранс» передати ТОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції» 57 тролейбусів і 10 трамваїв. Вони встановили, що ці машини перебували у користуванні комунального підприємства, однак їх власником весь цей час було ПП «ПЛ Лізинг».

Харківська міськрада заперечувала, вказуючи, що вона сплатила за частину машин, а саме на суму 52,32 млн грн, відтак вона стала їх власником.

Однак суд вказав, що згідно з договором міськрада могла стати власником цих тролейбусів і трамваїв лише після сплати залишкової вартості і всіх лізингових платежів. Так, за договором міськрада мала сплатити 120,25 млн грн, а вона сплатила менше половини – лише 52,32 млн грн.

Суд також не взяв посилання міськради на те, що «Міськелектротранс» банкрутує, відтак суперечка щодо цих машин має вирішуватися у рамках розгляду справи про банкрутство. Як зазначив суд, вказані тролейбуси і трамваї були включені до ліквідаційної маси підприємства вже після прийняття господарським судом першої інстанції рішення про відкриття ліквідаційної процедури.

Власником київського ТОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції» є польський акціонерний банк «Загальна ощадна каса». Останній також володіє «Кредобанком».

Коментарі
Додати коментар