До новин

Росія втрачає фінансову стійкість: 2023 рік може стати переломним

21 березня, 2023
Новини
Росія втрачає фінансову стійкість: 2023 рік може стати переломним

Міжнародна робоча група Єрмака-Макфола щодо санкцій проти РФ разом з експертами Київської школи економіки опублікували дослідження, ключовий висновок якого – санкції працюють, а 2023 рік може стати переломним в економічному впливі на країну-агресора.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Дослідники заявляють, що вплив санкцій на російську економіку продовжує посилюватись, зокрема на її торгівлю та державний сектор. Ключовий висновок дослідження - санкції працюють, але є можливості для їх посилення.

Згідно з дослідженням, ефект від санкцій мав значну інерцію, та нині відчутно впливає на російську економіку. Профіцит поточного платіжного балансу значно скорочується (–60% за період із ІІ до ІV кварталу, і дані за грудень – січень свідчать про посилення цієї динаміки), а у 2023 році він становитиме 63 млрд дол. (порівняно з 227 млрд у 2022 році) із перспективою подальшого падіння. 

Спостерігається також падіння курсу рубля та зростання інфляції: починаючи з листопада 2022 року рубль втратив 20% вартості, що створює передумови для зростання споживчих цін.

Експортні обмеження на російські енергоносії, зокрема на нафту та природний газ, є однією з головних причин погіршення економічної ситуації в Росії. Зокрема, доходи від торгівлі нафтою та газом – ключового російського драйвера економіки, зокрема й військового бюджету, – цього року впадуть приблизно на 50%. 

"Якщо 2022 року ключовим складником експортних надходжень став продаж нафти та газу (350 млрд дол. від загальних 540 млрд дол. сальдо торгового балансу), то вже зараз спостерігаємо падіння доходів від продажу нафти й газу на 46%", – додав Єрмак.

Коментарі
Додати коментар