До новин

Третина російських компаній очікує скорочення співробітників до кінця 2023 року

22 березня, 2023
Новини
Третина російських компаній очікує скорочення співробітників до кінця 2023 року

Майже третина роботодавців у РФ очікують скорочення співробітників до кінця 2023 року: 12% з них точно вдадуться до цього заходу, 16% - прогнозують, що звільнень, найімовірніше, не уникнути.

Про це йдеться у спільному дослідженні рекрутингової компанії Get experts (раніше - частина російського бізнесу міжнародного агентства Hays) і Російської Школи Управління, пише Forbes Russia.

У дослідженні взяли участь 1070 HR-фахівців, менеджерів з найму і співробітників компаній з різних галузей.

"У чверті компаній кажуть, що, найімовірніше, не звільнятимуть фахівців у 2023 році. 12% опитаних роботодавців заявляють, що скорочень точно не буде, а 27% і зовсім розповіли про плани з розширення штату. Ще 12% не змогли визначитися з відповіддю.

Серед фахівців не очікують скорочень і не підбирають нову роботу лише 17%. Решта ж, згідно з дослідженням, шукають "запасні аеродроми": 25% перебувають в активному пошуку роботи на випадок можливих скорочень, а 58% кажуть, що періодично переглядають сайти з вакансіями, побоюючись, що в компанії все-таки вдадуться до масових звільнень", - йдеться у повідомленні.

У дослідженні також йдеться, що пік кризи на ринку праці вже пройдено, зараз він відновлюється, наближаючись до докризових показників.

Проте і серед роботодавців, і серед співробітників зберігається досить високий рівень тривожності, очікування скорочень - один із найчастіших його проявів, кажуть автори дослідження.

Директор Російської Школи Управління Анастасія Боровська заявила, що, незважаючи на очікування можливих скорочень, роботодавці зараз намагаються зберегти ключових співробітників.

Насамперед це проявляється у зростаючому попиті на навчання персоналу, додає вона.

"Компанії стали частіше відправляти своїх співробітників на курси підвищення кваліфікації і готові вкладатися в їхній розвиток. Крім того, через складну ситуацію з кадрами на ринку праці багато хто воліє вирощувати власних професіоналів усередині компанії і не готовий розлучатися зі справді талановитими співробітниками", - розповіла Боровська.

Раніше Forbes Russia писав, що майже половина російських компаній позапланово знижували або зупиняли підбір співробітників до кінця 2022 року.

Коментарі
Додати коментар