До новин

Порятунок Credit Suisse коштуватиме кожному швейцарцю 13,5 тисячі доларів

23 березня, 2023
Новини
Порятунок Credit Suisse коштуватиме кожному швейцарцю 13,5 тисячі доларів

Вклад Швейцарії на зміцнення її репутації як фінансового центру та порятунок Credit Suisse коштуватиме 12 500 швейцарських франків (13 500 доларів) на кожного чоловіка, жінку та дитину в країні.

Про це повідомляє Bloomberg.

Щоб зупинити екстрений продаж Credit Suisse Group AG її конкуренту з Цюриха UBS Group AG, уряд Швейцарії пообіцяв виділити 109 мільярдів франків. Це є важким тягарем для країни з населенням 8,7 млн людей.

Крім того, згідно з угодою, оголошеною в неділю ввечері, існує гарантія від Швейцарського національного банку на 100 млрд франків, яка не забезпечена державною гарантією.

Загальна сума в 209 млрд франків еквівалентна приблизно чверті ВВП Швейцарії та перевищує загальні європейські витрати на оборону в 2021 році. 

Ціна найбільшого в історії Швейцарії корпоративного порятунку може в три рази перевищити суму фінансової допомоги в 60 млрд франків UBS у 2008 році.

Крім фінансових гарантій, уряд Швейцарії погодився змінити законодавство, яке обходить схвалення акціонерів, і фінансовий регулятор країни знищив облігації Credit Suisse на суму близько 16 млрд франків, щоб збільшити основний капітал банку.

Порятунок країною банкірів вже викликав протести. Близько 200 людей зібралися біля штаб-квартири Credit Suisse в Цюріху в понеділок, скандуючи "їжте багатих" і закидали будівлю яйцями.

Коментарі
Додати коментар