До новин

Вкрадені із збанкрутілого БГ Банку облігації опинились в колишньому інвестфонді голови НБУ, - ЗМІ

05 листопада, 2015
Резонансні справи
Вкрадені із збанкрутілого БГ Банку облігації опинились в колишньому інвестфонді голови НБУ, - ЗМІ

Напередодні введення тимчасової адміністрації в БГ Банк менеджмент продав два пакети ОВДП номіналом $4,7 млн за 8,3 тис. грн компанії «Тера-Інвест» з групи «Перспектива» Сергія Антонова та Ірини Філіпської. Надалі, після кількох перепродажів, вони потрапили до інвестфонду з групи ICU, серед власників якої була Валерія Гонтарева.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на сюжет програми «Наші гроші» телеканалу ZIK.

Увесь ланцюг операцій з цінними паперами, проданими БГ Банком, надали в НКЦПФР на запит народного депутата Олексія Мушака.

Нагадаємо, 4 листопада 2014 року БГ Банк позбавився ОВДП номіналом $4,7 млн. Угоди з новим власником паперів в банку не лишилося. З відповіді НКЦПФР стало відомо, що купити ліквідні папери за копійки пощастило ПАТ «Тера Інвест», заснованій структурами дніпропетровських бізнесменів Сергія Антонова та Ірини Філіпської.

10 листопада папери перекинули на інші структури з групи Антонова та Філіпської – («Фондовий актив», «Центральний брокер»), і зрештою у той самий день продали пустишці «Калина трейд». Імовірно, аби не виглядати вигодонабувачем в оборудці, дніпропетровці продали ОВДП «Калині трейд» так само за безцінь – 150 тис. грн. А вже «Калина» реалізувала їх за 70 млн грн.

Таким чином головним бенефіціаром оборудки має виглядати саме «Калина трейд», що згадується у матеріалах ДФС як «ймовірна податкова яма». Вона заснована Дмитром Гірніченком, знайомим Вадима Дратвера, екс-заступника голови правління БГ Банку, який здійснив операцію з продажу ОВДП. Фіктивні підприємства, записані на Дратвера, Гірніченка та інших, фігурують у низці проваджень щодо надання податкових вигод та перетворення безготівкових коштів в кеш. Перетворення на готівку, вочевидь, чекало й на згадані 70 мільйонів.

Цю суму за ОВДП «Калині трейд» заплатив ЗНПІФ «Інвестиційний капітал – Фонд облігацій» з групи ICU, співвласницею якої була Валерія Гонтарева до призначення головою НБУ. Судячи з матеріалів, наданих НКЦПФР, інвестфонд ICU виявився останнім власником паперів, погашення яких відбулося у березні та квітні 2015-го, коли курс долару сягнув 22-23 грн. Таким чином фонд мав заробити на інвестиціях в ОВДП понад 30 млн грн.

Найцікавіше, що під час угоди в БГ Банку працювала куратор від НБУ Валентина Дика, яка звільнилася невдовзі після продажу ОВДП «Тері-інвест». «Розрахунковий центр», який провів платіж 4 листопада, зазначає, що повідомив про цю операцію Держслужбу фінансового моніторингу та НКЦПФР. Продаж БГ Банком ліквідних цінних паперів за безцінь, тобто виведення активів з фінустанови напередодні краху, розслідується слідчими у кількох кримінальних провадженнях, однак те, що всі учасники ланцюгу були заздалегідь повідомлені про схему з виведення ОВДП, наразі не доведено.

У групі «Перспектива» спілкуватися з журналістами відмовилися. В компанії ICU повідомили, що не коментують індивідуальних угод.

В НБУ початкову операцію з продажу ОВДП БГ Банком характеризують як «фрод» (шахрайство).

«Зазначену операцію провело керівництво ПАТ «БГ Банк» всупереч вимогам Національного банку за відсутності первинних документів та підстав для її здійснення. Внаслідок цього було завдано значних збитків банку. На вимогу НБУ банк протягом тривалого часу так і не надав жодних підтвердних документів щодо здійснення цієї операції та відповідних обґрунтувань. В результаті 27 листопада 2014 року ПАТ «БГ Банк» було віднесено до категорії неплатоспроможних. Операція була проведена через ПАТ «Розрахунковий центр» в надзвичайно короткі строки. Документи щодо операції в банку були відсутні. Погодження даної операції з куратором не відбувалось, а для маскування збитку від неї банк в той же день здійснив дооцінку інших активів. Це був відвертий фрод», - зазначила Катерина Рожкова, що очолила Департамент банківського нагляду НБУ вже після виведення паперів з БГ Банку.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, прокуратура отримала доступ до рахунків свахи Пшонки у збанкрутілому БГ Банку.

Коментарі
Додати коментар