До новин

"Газпром" із початку року втратив 20% видобутку газу

26 травня, 2023
Новини
"Газпром" із початку року втратив 20% видобутку газу

Видобуток газу у Росії продовжує знижуватись відносно показників минулого року - у січні-квітні виробництво газу впало на 10% рік до року, до 235 млрд кубометрів, у квітні - на 10,3%, до 55 млрд кубометрів.

Про це пише "Коммерсантъ" з посиланням на джерела.

Так, "Газпром" знизив видобуток за чотири місяці практично на чверть через зниження експорту в ЄС, а незалежні виробники видобуток трохи збільшили.

"Але експерти нагадують, що показники з видобутку газу на початку минулого року перебували на рекордних рівнях і вже найближчим часом ефект цієї високої бази почне сходити нанівець", - пише газета.

За даними джерел видання, обсяг видобутку "інших надрокористувачів", що практично повністю відображає виробничі показники "Газпрому", у квітні впав на 20%, до 34 млрд кубометрів, у січні-квітні - на 18,24%, до 150,9 млрд кубометрів (дані з урахуванням газу, спаленого у факелах).

"Видобуток "Газпрому" продовжує залишатися диспропорційно низьким, а компанія змушена нести весь тягар регулювання російського газового балансу, консервуючи свердловини на своїх родовищах в умовах різкого скорочення експортного попиту на російський газ у Європі", - заявив Віталій Єрмаков з НДУ ВШЕ.

"Газпром нефть" знизила виробництво газу до 2,34 млрд кубометрів, що на 18% менше, ніж роком раніше. У січні-квітні видобуток компанії опустився на 18,4%, до 9,4 млрд кубометрів.

"НОВАТЕК" також уповільнив темпи зростання видобутку.

У квітні його видобуток зріс на 1,6%, до 6,8 млрд кубометрів газу (проти 6% рік до року в березні), за перші чотири місяці 2023 року видобуток залишився приблизно на рівні минулого року - 27 млрд кубометрів. Скорочення видобутку здійснює "Ямал СПГ", слабка динаміка також на "Яргео" і "Юрхаровнефтегазі", - пише видання.

Коментарі
Додати коментар