До новин

Shell продовжує торгувати російським газом попри обіцянку припинити

04 липня, 2023
Новини
Shell продовжує торгувати російським газом попри обіцянку припинити

Компанія Shell продовжує торгувати російським газом більш ніж через рік після того, як пообіцяла вийти з російського енергетичного ринку.

Про це пише BBC.

Згідно з аналізом Global Witness, у 2022 році компанія брала участь у майже восьмій частині російського морського експорту газу.

Олег Устенко, радник президента України Володимира Зеленського, звинуватив Shell в отриманні "кривавих грошей". У Shell заявили, що угоди є результатом "довгострокових контрактних зобов'язань" і не порушують законів чи санкцій.

Нещодавно, 9 травня, величезний танкер, здатний перевозити понад 160 тисяч кубометрів газу, стисненого в рідку форму, вийшов з порту Сабетта, що на півострові Ямал на крайній півночі Росії.

Цей вантаж придбала компанія Shell перед тим, як він попрямував до кінцевого пункту призначення – Гонконгу.

Згідно з даними бази даних Kpler, проаналізованими Global Witness, це одна з восьми партій СПГ, яку Shell придбала на Ямалі цього року. За підрахунками Global Witness, минулого року на частку Shell припадало 12% російської морської торгівлі СПГ, і компанія входила до п'ятірки найбільших трейдерів СПГ російського походження того року.

У березні 2022 року, через кілька тижнів після вторгнення в Україну, Shell вибачилася за купівлю вантажу російської нафти і заявила, що має намір відмовитися від російських нафтогазовий проєктів.

Вона заявила, що припинить купувати російську нафту, продасть свої автозаправні станції та інші бізнеси в Росії, що і було зроблено. Вона також припинила свої спільні підприємства з державним енергетичним гігантом "Газпром".

І компанія заявила, що розпочне "поетапну відмову від російських нафтопродуктів, трубопровідного газу і СПГ". Але попередила, що це буде "складний виклик".

Відтоді компанія продовжує приймати вантажі СПГ з двох російських портів – на Ямалі та на Сахаліні на далекому сході.

Коментарі
Додати коментар