До новин

ExxonMobil хоче стати провідним постачальником літію для електромобілів до 2030 року

15 листопада, 2023
Новини
ExxonMobil хоче стати провідним постачальником літію для електромобілів до 2030 року

Найбільша західна нафтовидобувна компанія, американська ExxonMobil, планує почати виробництво літію в Арканзасі - уперше в новітній історії нафтовий гігант інвестував у великий проєкт з видобутку невикопного палива.

Про це пише Bloomberg.

За словами агентства, для ExxonMobil це знаменує вихід на ринок ключового компонента для виробництва літій-іонних акумуляторів.

Так, Exxon придбав майже 50 тис га солончаків в Арканзасі і планує з 2027 року отримувати літій методом прямого видобування (DLE, direct lithium extraction) - із покладів солоних вод.

Проєкт зробить Exxon "провідним постачальником для електромобілів до 2030 року", обіцяють в компанії.

"Exxon - одна з кількох нафтогазових компаній, які прагнуть розширити свою діяльність у сфері літію, що допоможе закріпитися на швидкозростаючому ринку накопичувачів енергії. Використання металу в батареях для електромобілів також допоможе пом'якшити втрати від очікуваного скорочення попиту на бензин і дизельне паливо протягом наступних десятиліть", - пише Bloomberg.

"Літій має важливе значення для енергетичного переходу, і ExxonMobil відіграє провідну роль у прокладанні шляху до електрифікації", - зазначив президент підрозділу низьковуглецевих рішень Exxon Ден Амманн.

Цього року нафтовий гігант провів переговори з Tesla, Ford Motor, Volkswagen та іншими автовиробниками, прагнучи побудувати бізнес навколо цього металу, писало в липні Bloomberg з посиланням на джерела.

Літій не є геологічно дефіцитним, як інші метали для акумуляторів - кобальт і нікель, але видобуток високоякісного металу у великих масштабах є серйозною проблемою. Головний виконавчий директор Exxon Даррен Вудс заявив, що видобуток літію з солоної води, такої як ропа, може бути дешевшим і екологічнішим, ніж традиційний шахтний спосіб.

Хоча зусилля знаходяться на ранній стадії, Exxon вважає, що її досвід у бурінні та переробці рідин може дати компанії конкурентну перевагу в отриманні літію з підземних покладів солоної води. "Можливість видобувати літій з родовища Smackover Range в Арканзасі виглядає все більш багатообіцяючою", - сказав Вудс минулого місяця.

Спотові ціни на літій цього року впали через уповільнення зростання економіки в Китаї та занепокоєння щодо доступності електромобілів у США та Європі.

"Тим не менш, довгострокова картина виглядає здоровою. BloombergNEF очікує, що до кінця десятиліття світовий попит на літій зросте майже в п'ять разів", - резюмує агентство.

Коментарі
Додати коментар