До новин

Топ-менеджери Фірташа розтратили кошти, виділені для модернізації «ЗТМК»

19 листопада, 2015
Резонансні справи
Топ-менеджери Фірташа розтратили кошти, виділені для модернізації «ЗТМК»

Топ-менеджери «Запорізького титано-магнієвого комбінату» виявилися фігурантами кримінального розслідування про порушення умов приватизації підприємства: замість модернізації заводу гроші інвестора комбінат витрачав зовсім на інші цілі.

Про це йдеться у рішенні Заводського суду Запоріжжя від 3 листопада 2015 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Першу інстанцію».

Позов до суду направило ГУ МВС у Запорізькій області, яке просило надати доступ до рахунків ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» у банку «Кліринговий дім» (а саме - роздруківок руху грошових коштів за період з 19 листопада 2013 по теперішній час).

Клопотання подано в рамках кримінального провадження, розпочатого 15 вересня 2015. Приводом для порушення справи послужила інформація Держфінінспекції в Запорізькій області, яка цього року провела аудит титано-магнієвого комбінату. Згідно з його результатами, значна частина коштів, залучених для модернізації комбінату від інвестора - компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (контролює бізнесмен Дмитро Фірташ) - була витрачена на інші цілі.

Нагадаємо, ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» було зареєстровано в листопаді 2013 року. Створенню нової компанії на базі однойменного державного підприємства передувала перемога компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (входить до Group DF Дмитра Фірташа) в конкурсі з відбору недержавних учасників ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (що проводилося Фондом держмайна в кінці 2012 року).

Відповідно до угоди, ФДМУ вніс цілісний майновий комплекс ДП «ЗТМК» до статутного капіталу ТОВ «ЗТМК» і отримав 51% частку в статутному капіталі. Компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» відійшли 49% комбінату.

У відповідності з договором між компанією-інвестором і Фондом держмайна, на приватного власника покладалися додаткові зобов'язання - забезпечення реалізації Інвестиційної програми технічної модернізації виробництва комбінату. Загальна сума інвестицій, в тому числі, внесок до статутного капіталу товариства і додатковий внесок мали становити не менше 110 млн доларів. Крім того, протягом трьох місяців після утворення ТОВ «ЗТМК» компанія повинна була забезпечити погашення за свій рахунок простроченої заборгованості держпідприємства з виплати зарплати, податків, зборів, інших обов'язкових платежів, включаючи борги за спожиті енергоносії (виникли до освіти ТОВ «ЗТМК») .

Оцінка вартості цілісного майнового комплексу держпідприємства «Запорізький титано-магнієвий комбінат», проведена влітку 2013 року, склала 749 млн гривень.

У той же час, проведеним Держфінінспекції аудитом встановлено, що із загальної суми інвестицій (110 млн доларів), отриманих від «Толексіс трейдинг лімітед», щонайменше 362442000 гривень були спрямовані не на технічну модернізацію виробництва, а на:

- Оплату енергоресурсів і сировини – 28,469 млн гривень,

- Поворотну фінансову допомогу ДП «ЗТМК» - 260,45 млн гривень,

- Погашення заборгованості ДП «ЗТМК», що виникла за кредитним договором – 73,52 млн гривень.

Так, на виконання договорів позики (поворотної фіндопомоги) ТОВ «ЗТМК» у січні 2014 року - квітня 2015 перерахувало держпідприємству «ЗТМК» 399,9 млн гривень. При цьому 260,45 млн гривень із зазначеної суми були відправлені з рахунку, на який зараховувалися кошти від інвестора. У той же час, ці суми могли направлятися лише на технічну модернізацію виробництва.

Також наголошується, що на момент укладення договорів позики, ДП «ЗТМК» перебувало в стані ліквідації і з січня 2014 не здійснювало виробничої діяльності. Це означає, що потенційних джерел надходжень для повернення позики держпідприємством не було, сказано в матеріалах слідства.

Крім того, з червня 2014 ТОВ «ЗТМК» стало оплачувати заборгованість ДП «ЗТМК» перед контрагентами і гасило його зобов'язання за кредитним позиці - також за рахунок коштів інвестора.

В результаті, слідчі підозрюють службових осіб ТОВ «ЗТМК» у злочинах, передбачених ч. 2 ст. 364 КК України (умисне, в інтересах третіх осіб зловживання службовим становищем).

Суд надав доступ слідчим до банківських рахунків ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат».

Директором ЗТМК з 2010 року є Володимир Сивак, який протягом декількох років до призначення обіймав посаду комерційного директора ВАТ «Кримський содовий завод», підконтрольного структурам Дмитра Фірташа. Держава, яка номінально володіє ЗТМК, не може змінити директора без згоди Фірташа.
Коментарі
Додати коментар