До новин

"Облгази Фірташа", якими тепер керує "Нафтогаз", відправлять на приватизацію

07 грудня, 2023
Новини
"Облгази Фірташа", якими тепер керує "Нафтогаз", відправлять на приватизацію

Майже три десятки газорозподільних компаній, що входили до так званої групи "облгазів Фірташа" і наразі підпорядковані державній компанії "Нафтогаз", будуть передані на приватизацію.

Про це повідомив глава "Нафтогазу" Олексій Чернишов в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, передача під контроль держави указаних газорозподільних компаній - це був тимчасовий крок, необхідний в умовах воєнного часу.

"Інтеграція облгазів – це захід воєнного часу, давайте так сформулюємо. Коли дозволить ситуація, то облгази мають бути приватизовані на відкритих конкурсах", – сказав глава "Нафтогазу".

Водночас він не став окреслювати часові рамки можливої приватизації.

"Приватизація - це не тільки питання бажання приватизувати. Це момент, коли держава в змозі це зробити й залучити інвесторів. А інвестори будуть в Україні тоді, коли країна буде реформована. Тому я вважаю, що на питання "коли?" відповідає не тільки Україна, а відповідає інвестиційний ринок, який зацікавлений в Україні", - зазначив Чернишов.

Він також повідомив, що група "Нафтогаз" майже завершила інтеграцію основних газорозподільних компаній. До кінця року, коли в управління держкомпанії передадуть ще три невеликі газорозподільні компанії, їх стане 26.

"Існувала олігархічна монополія відомого одіозного олігарха Дмитра Фірташа. І мова йшла не тільки про монополізацію, а про несанкціонований відбір газу завдяки цій моделі. І зрозуміло, що під час війни було прийняте рішення для забезпечення постачання і контролю за ресурсом. На сьогодні нами вже інтегровано 23 облгази. До кінця року ця цифра досягне 26", – сказав Чернишов.

Він уточнив, що приєднані будуть "Коростишівгаз", "Тисменицягаз" та "Луганськгаз".

Коментарі
Додати коментар