До новин

Правоохоронці розслідують розтрату 700 млн грн Укрексімбанку

30 листопада, 2015
Резонансні справи
Правоохоронці розслідують розтрату 700 млн грн Укрексімбанку

Міністерство внутрішніх справ проводить розслідування за фактом заволодіння 700 млн грн кредиту «Державного експортно-імпортного банку України».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ухвалу Печерського суду Києва від 3 листопада.

Як стало відомо під час слідства, банк видав кредит на сотні мільйонів гривень під заставу рибної продукції, компанія-позичальник кредит не повернула, а товар, який виступав забезпеченням, розпродала.

З судового документа випливає, що починаючи з 2010 року Укрексімбанк видав компанії «Міжнародна група морепродуктів» кілька багатомільйонних кредитів. Станом на 30 вересня 2015 року заборгованість позичальника склала 737,3 млн гривень (сума вказана в гривневому еквіваленті за курсом на момент відкриття кримінального провадження в жовтні 2015 року).

При укладанні угоди в забезпечення своїх зобов'язань позичальник передав банку в вигляді застави товари в обороті балансовою вартістю 214,7 млн гривень.

Але під час нещодавньої перевірки виявилося, що товари реалізовані без подальшого поповнення. Станом на 22 вересня балансова вартість рибної продукції в обороті компанії ледь перевищувала чверть мільйона гривень.

Крім того, засновниками «Міжнародної групи морепродуктів» ініційована процедура ліквідації товариства.

«Це вказує на те, що дії позичальника спрямовані на заволодіння коштів державного банку в особливо великих розмірах», — говориться в попередніх висновках слідчих.

Для перевірки викладених обставин представники МВС попросили про доступ до кредитних договорів. Суд задовольнив клопотання.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Укрексімбанк подав 14 позовів з вимогою повернути гроші проти російських компаній групи UMH, підконтрольної бізнесменові Сергію Курченку.

Коментарі
Додати коментар