До новин

ГПУ отримала доступ до документів НБУ щодо рефінансування та стабкредитів 2008 року

04 грудня, 2015
Резонансні справи
ГПУ отримала доступ до документів НБУ щодо рефінансування та стабкредитів 2008 року

Печерський суд Києва надав Генеральній прокуратурі право ознайомлення з документами Національного банку України про надання рефінансування та стабілізаційних кредитів під час фінансової кризи 2008 року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідну ухвалу суду по справі № 757/38277/15-к.

Тепер Генпрокуратура зможе вивчити матеріали щодо фінансування Нацбанком 17-ти фінустанов протягом жовтня – грудня 2008 року.

Як випливає з матеріалів справи, Генеральною прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем службовими особами Банкното-монетного двору НБУ та ТОВ «Підприємство «Прогресивні технології».

Під час проведення досудового розслідування отримано витяг зі звіту Департаменту з питань державного боргу, міжнародної діяльності та фінансових установ Рахункової палати України про результати перевірки обґрунтованості рішень Національного банку України щодо наданих протягом жовтня - грудня 2008 року обсягів рефінансування банків.

За результатами вивчення вказаного звіту слідством встановлено, що загальний обсяг рефінансування Національним банком України комерційних банків протягом 2008 року становить 169,472 млрд гривень.

Протягом жовтня - грудня 2008 року НБУ було видано 121 банку 105,4 млрд гривень.

З метою документального підтвердження звіту про результати цієї перевірки виникла необхідність в отриманні доступу до документів, за якими отримали рефінансування або стабілізаційні кредити у 2008 -2009 роках такі банки:

ВАТ КБ «Надра»,

ВАТ «Ощадбанк»,

ВАТ «Банк «Фінанси та кредит»,

ВАТ АБ «Укргазбанк»,

ВАТ «Родовід Банк»,

АКБ «Київ»,

АБ «Київська Русь»,

ТОВ КБ «Столиця»,

ВАТ «Мегабанк»,

ТОВ «Партнер Банк»,

АКБ «Меркурій»,

ЗАТ «Промінвестбанк»,

АКБ «Аркада»,

ВАТ «Віейбі Банк»,

ПАТ «ПУМБ»,

ТОВ «Укрпромбанк»,

АБ «Синтез»

Прокуратура має намір уточнити розміри фінансової допомоги вказанимбанкам та суми повернутих регулятору коштів. Суд надав Головному слідчому управлінню Генпрокуратури тимчасовий доступ до документів НБУ з можливістю вилучення їх копій.

«Клопотання старшого слідчого в ОВС СВ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Маркова О.О. про тимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42014000000000649 від 21.07.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, - задовольнити. Надати старшому слідчому в ОВС СВ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Маркову Олександру Олександровичу тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій, які перебувають у володінні НБУ», - йдеться в ухвалі.

Коментарі
Додати коментар