До новин

Профільний комітет Ради підтримав законопроект щодо банкрутства фізосіб

11 грудня, 2015
Законодавство
Профільний комітет Ради підтримав законопроект щодо банкрутства фізосіб

Комітет Верховноі Ради з питань економічної політики на своєму засіданні підтримав законопроект 2353а «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом» та рекомендував його до ухвалення в першому читанні.

Про це повідомив один з авторів законопроекту, заступник голови комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв, передає Банкрутство & Ліквідація.

«Сподіваюсь, законопроект у стислі строки потрапить до сесійної зали, бо на цей документ чекають тисячі українців, які є добропорядними, але економічні потрясіння не можуть виконати боргові зобов’язання», – сказав він.

Алєксєєв зазначив, що законопроект був розроблений з урахуванням рекомендацій Світового банку, викладених у його Звіті про існуючі системи банкрутства фізичних осіб у світі. Крім того, при його підготовці враховувався законодавчий досвід країн, де процедура банкрутства фізичних осіб є таким же нормальним явищем, як і банкрутство юридичних осіб.

«У законопроекті ми збалансували захист прав боржників та кредиторів. Переконаний, це єдиний правовий шлях, що дозволить нам підтримати громадян, які через життєві обставини не в змозі виконувати свої зобов’язання, та захистити нашу банківську систему, розхитування якої може призвести до ще більших потрясінь», – сказав він.

За словами Алєксєєва, законопроект передбачає як реструктуризувати на три роки наявний борг (у випадку іпотеки на п’ять), так і визнати себе у судовому порядку банкрутом. При цьому він підкреслив, що у випадку продажу майна боржника, право першочергового викупу матимуть саме його родичі, а якщо йдеться про єдине житло боржника, то існують варіанти, за яких він може його зберегти. Розглядати судові справи щодо банкрутства фізичних осіб пропонується у господарських судах, які за 20 років вже накопичили відповідний досвід.

Коментарі
Додати коментар