До новин

Голова госпсуду Василяка визнав фірму Новинського головним кредитором «Океану» всупереч вердикту вищої інстанції

25 грудня, 2015
Резонансні справи
Голова госпсуду Василяка визнав фірму Новинського головним кредитором «Океану» всупереч вердикту вищої інстанції

Голова подарського суду Миколаївської області Костянтин Василяка так і не виключив близьку до структур Вадима Новинського компанію «Консалтинг-Гамма» зі списків кредиторів ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан», незважаючи на те, що договір між підприємством та фірмою визнаний незаконним.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на NikVesti.

Судове засідання відбулося у вівторок, 22 грудня, в Господарському суді Миколаївської області.

Як уже повідомлялося, суди трьох інстанцій дійшли висновку, що договір, на підставі якого виникли кредиторські вимоги в сумі 1,5 мільярда гривень компанії «Консалтинг-Гамма» - недійсний. Про це свідчать рішення Вищого господарського суду України від 23 вересня 2015 року, Одеського апеляційного господарського суду від 30 вересня 2014 року, Господарського суду Миколаївської області від 28 травня 2014 року.

Для виключення з реєстру кредиторів ТОВ «Консалтинг-Гамма», яке необгрунтовано вимагало 1,5 млрд гривень, в госпсуд Миколаївської області була подана відповідна заява від ПАТ «Укррічфлот».

Розгляд цієї вимоги було призначено на 24 листопада, за три дні до слухання у справі про ліквідацію «Океану». Але тоді Василяка раптом захворів і відклав розгляд заяви «Укрічфлот». Тим самим він посприяв визнанню заводу банкрутом, а фірмі з кіл олігарха Новинського вдалося стати головним вигодонабувачем.

У підсумку, розгляд заяви судом відбулося тільки 22 грудня.

На засіданні йшлося про те, що в 2012 році «Океан» уклав фіктивний договір на покупку цінних паперів у фірми, близької до олігарха Новинського. Документ підписав виконуючий обов'язки директора Ільницький, хоча він не мав на те повноважень. Одразу після укладення угоди Ільницький покинув свою посаду на заводі. А через три дні після підписання документа вже вирішувалося питання про банкрутство підприємства, за клопотанням тієї ж «Консалтинг-гамма».

Оскільки договір був визнаний судами недійсним, то «Океан» має майнову заборгованість перед компанією кіл Новинського, а не грошову - завод повинен віддати фірмі цінні папери. Тобто включити до реєстраційних списків кредиторів фірму «Консалтинг-Гамма» не можна, так як завод не винен їй грошей.

Проте суддя Василяка не побачив підстав для того, щоб фірму кіл Новинського виключити зі списків кредиторів заводу. Більше того, він проігнорував рішення Вищого госпсуду України про визнання вищевказаного договору недійсним.

Василяка призначив новий розмір грошової заборгованості «Океану» перед «Консалтинг-Гамою» - 1,433 млрд гривень (замість 1,5 млрд гривень).

У тексті ухвали судді говориться, що з рішення суду від 24 квітня 2012 року викреслять один пункт. У ньому говориться, що грошові вимоги кредитора у розмірі 1,433 мільярда гривень, які є вартістю майна, визнані в судовому порядку недійсними і які боржник не може повернути.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, прокуратура оскаржує визнання суднобудівного заводу «Океан» банкрутом.

Коментарі
Додати коментар