До новин

Суд відмінив розстрочку боргу ОПЗ перед Фірташем

17 березня, 2015
Резонансні справи
Суд відмінив розстрочку боргу ОПЗ перед Фірташем

Вищий господарський суд 3 березня 2015 року задовольнив касацію ТОВ "РГК Трейдинг", яку пов'язують із Дмитром Фірташем, і скасував розстрочення на 7 років сплати боргу розміром 1,3 млрд гривень Одеським припортовим заводом за газ перед газопостачальником.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на рішення суду, опубліковане в державному реєстрі.

Вищий госпсуд прийшов до висновку, що судді Апеляційного суду не врахували матеріального інтересу позивача ("РГК Трейдингу") та ступінь вини відповідача (ОПЗ) у виникненні спору.

ВГСУ зазначив, що в основі рішення суду про відстрочку можуть бути лише обставини, що ускладнюють або роблять неможливим виконання рішення суду про сплату боргу.

"В той же час, як вбачається із обґрунтування постанови апеляційного суду в частині надання відповідачеві розстрочки, суд вказаних вимог у повній мірі не врахував, і прийняв до уваги тільки доводи відповідача, дійшов необґрунтованого висновку про те, що виконання судового рішення може призвести боржника до стану, який унеможливить здійснення ним господарської діяльності", - йдеться у постанові Вищого госпсуду.

Але Одеський припортовий позивався до суду із вимогою розстрочення виплати боргу за спожитий газ саме через фінансові проблеми: у 2013 році ОПЗ, відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності, закінчив зі збитком 1,144 млрд гривень, а за 3 квартали 2014 року втратив 243,4 млн гривень.

З огляду на прийняте Вищим госпсудом рішення, ОПЗ тепер зобов'язаний сплати весь борг "РГК Трейдингу" одразу. Якщо виплата не буде проведена протягом трьох місяців, то теоретично "РГК Трейдинг" як кредитор зможе ініціювати банкрутство заводу.

Ще у серпні 2014 року керуючий директор Group DF Борис Краснянський підтверджував зацікавленість групи Фірташа у придбанні Одеського припортового заводу.

Проте за час судової тяганини у Одеського припортового з'явився новий головний кредитор в особі належного державі Ощадбанку, який надав ОПЗ кредит у розмірі 5 млрд гривень.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Одеський апеляційний господарський суд розстрочив виплату Одеським припортовим заводом заборгованості компанії "РГК-Трейдинг" у розмірі 1,3 млрд гривень на 84 місяці - до грудня 2021 року.

Джерело фото: yuzhny.in.ua

Коментарі
Додати коментар