До новин

Енергохолдингу ДТЕК загрожує дефолт, - Fitch

18 березня, 2015
Банкрутство підприємств
Енергохолдингу ДТЕК загрожує дефолт, - Fitch

Одне з провідних рейтингових агентств Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній та національній валюті енергохолдингу "ДТЕК" з рівня ССС до С.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на офіційний сайт рейтингового агентства.

Висновок Fitch означає, що енергохолдингу загрожує дефолт через низький рівень ліквідністі компанії.

"Станом на кінець 2014 року ДТЕК отримав відмови основних кредиторів з рефінансування боргів. Довгостроковий прогноз знижений до рівня" C ", що вказує на неминучий дефолт через дуже слабку ліквідність компанії", - йдеться в прес-релізі Fitch.

Активи компанії становлять $314 млн. Тим часом до кінця квітня ДТЕК має повернути боргів лише за єврооблігаціями на $200 млн.

Фінансові аналітики пояснили пониження рейтингу валютної та політичною нестабільністю в Україні та різким падінням рентабельності компанії.

Вони згадали відчуження кримської філії ДТЕК та слабкість українських банків, зокрема доньці головної корпорації Ахметова – Українського Міжнародного Банку. Загальні причини – це зниження ВВП на 5% та інфляція у 26% в Україні протягом 2015 року. Рентабельності корпорації впала щонайменше на 20%.

Експерти вказують, що ДТЕК тримається лише тому, що є часткою головної корпорації Ахметова СКМ.

"Велика частка активів корпорації опинилися на окупованої території і нічого не коштують. Якщо активи великого бізнесу зменшуються на 25% - ти банкрут. Якщо втрачено більше чверті – ти банкрут ще вчора. Усі інші активи СКМ – транспорт, логістика, страхування та решта пов'язані з видобуванням ресурсів. Дивно, як вони досі тримаються", - каже економіст Павло Мельник.

Експерт також зазначає, що на українські компанії поза зоною бойових дій, криза не вплине так важко.

"Великий бізнес пережив інфляцію у 2014 році в 30%, переживе і 26-28% у 2015-му. Головне, що вони зберігають цінність своїх активів, на відміну від ДТЕК", - підсумував Мельник.

У прес-службі ДТЕК "Знай" відмовилися коментувати рейтинг Fitch, заявив, що самі побачили їх в Інтернеті та готують відповідну заяву.

ДТЕК – вітчизняна приватна енергокомпанія, що є енергетичним підрозділом групи "Систем Кепітал Менеджмент" українського мільярдера Ріната Ахметова.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, датській агрокомпанії з активами в Україні Trigon Agri також загрожує дефолт.

Джерело фото: dp.ua

Коментарі
Додати коментар