До новин

Збитковий свинокомплекс НБУ заборгував Ощадбанку майже 56 млн грн

18 січня, 2016
Резонансні справи
Збитковий свинокомплекс НБУ заборгував Ощадбанку майже 56 млн грн

Ощадбанк через суд вимагає 55,7 мільйона гривень у свинокомплекса «Свіжачок», який належить Національному банку України.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

У грудні 2015 року Ощадбанк звертався до Господарського суду Запорізької області з позовом до ПАТ «Свіжачок» про стягнення заборгованості 55,7 млн грн., згідно з двома договорами купівлі-продажу цінних паперів, які укладалися в жовтні 2013 року.

Оскільки суд вирішив, що позовні вимоги за двома договорами купівлі-продажу не можуть бути об’єднані в одній позовній заяві, її залишили без розгляду.

Як повідомила прес-служба Ощадбанку, правова позиція господарського суду Запорізької області є незаконною і банк 5 січня цього року оскаржив зазначену ухвалу до Апеляційного господарського суду.

В прес-службі Нацбанку підтвердили, що у мають перед «Ощадбанком» заборгованість по сплаті купонного доходу за облігаціями ПАТ «Свіжачок», але в розмірі 3,9 млн грн.

Заборгованість виникла у зв’язку з недостатністю у ПАТ «Свіжачок»  коштів, що надходять від операційної діяльності,  для виплати купонів за облігаціями, зазначають в НБУ.

«У 2013 році ПАТ «Свіжачок» випустила облігації на суму 59 млн грн, кошти від продажу яких планувала направити на розвиток виробничої бази компанії. Умови випуску було порушено, і кошти були спрямовані на купівлю облігацій маловідомих компаній, одна з яких ТОВ «Тріумф» вже на той час фінансово не була спроможна платити купони, а інші ТОВ «Центробій» та ТОВ «Ековіте» не вели господарської діяльності», - йдеться у відповіді НБУ.

В НБУ підкреслюють, що через рахунки ПАТ «Свіжачок» переводилися кошти, кінцевим отримувачем яких були вищевказані компанії, які фактично належали до однієї групи.

Після звільнення з посади попереднього керівника КНПФ НБУ Олега Макаренка компанії «Тріумф», «Центробій» та «Ековіте» припинили сплачувати проценти ПАТ «Свіжачок», через що компанія звернулася з позовом до суду з метою стягнути борги з емітентів облігацій, які він тримає.

Питання щодо непрозорої діяльності пенсійного фонду НБУ з'явилися в листопаді 2014 року. Регулятор фондового ринку, НКЦПФР, виявив, що фонд вклав у ризикові цінні папери більше 600 млн грн.

За даними НКЦПФР, 98,5% акцій ПАТ «Свіжачок» належать корпоративному недержавному пенсійному фонду НБУ. серед власників підприємства значаться також Олександр Овчінніков та Олександр Табацький.

Чистий збиток ПАТ «Свіжачок» за 9 місяців 2015 року становив 5,7 млн грн, у 2014 році - 38,7 млн грн. Компанія зареєстрована в с. Інзівка Приморського району Запорізької області. Підприємство займається реалізацією свинини в живій вазі.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Ощадбанк став найбільш збитковим.

Коментарі
Додати коментар