До новин

Суд заарештував 80% акцій збанкрутілого Брокбізнесбанку

20 січня, 2016
Резонансні справи
Суд заарештував 80% акцій збанкрутілого Брокбізнесбанку

В межах розслідування справи з газових махінацій Сергія Курченка Печерский суд Києва заарештував 80% акцій неплатоспроможного Брокбізнесбанку.

Про це стало відомо з дев'яти ухвал Печерського суду Києва від 4 січня, про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Першу Інстанцію».

Згідно з судовими документами, клопотання про накладення арешту було подано в суд Генеральною прокуратурою.

Представники ГПУ просили про арешт акцій, що належить наступним компаніям:

«Анкона-торг» (9,9836%, номінальна вартість — 252 млн гривень)

«Хіган» (9,9836%, номінальна вартість — 252 млн гривень)

«Айнам» (9,9836%, номінальна вартість — 252 млн гривень)

«Алконост» (9,9836%, номінальна вартість — 252 млн гривень)

«Амінами» (9,9836%, номінальна вартість — 252 млн гривень)

«Ультрастаринвест» (9,9836%, номінальна вартість — 252 млн гривень)

«Муйне» (9,9836%, номінальна вартість — 252 млн гривень)

«Амадина» (9,9836%, номінальна вартість — 252 млн гривень)

«Східно-європейська паливно-енергетична компанія» (351,8 тис. штук акцій, номінальна вартість — 4 млн гривень).

Своє клопотання слідчий обґрунтував тим, що Генпрокуратура веде досудове розслідування за підозрою бізнесмена Сергія Курченка в розтраті майна в особливо великих розмірах.

Правоохоронці підозрюють його у заволодінні активами «НАК «Нафтогаз України» протягом 2009-2013 років за попередньою змовою з невстановленими особами. За даними прокурорів, зловживаючи службовим становищем та підробивши документи, злочинна група провернула низку угод з купівлі-продажу скрапленого газу, в результаті чого збиток державі перевищили 1 млрд гривень.

Фабула злочину вже відома, про неї писали ЗМІ: шахраї забезпечили постачання завищеного обсягу скрапленого газу з держпідприємств «Укрнафта» і «Укргазвидобування» (входять в структуру Міненергетики) для продажу на спеціальних аукціонах на Українській аграрній біржі та Товарної біржі «Перша незалежна біржа». Газ продавали нібито для потреб населення за пільговими цінами. Насправді ж, Курченко, використовуючи підконтрольні йому «Укрхаркивгазпостачання-2009», «Луганськпропангаз», «Харків-СПБТ», «Газукраїна-2009», «Газукраїна-2020», «Запоріжгаз-2000», «Черкаси-Газпоставка», викуповував скраплений газ за пільговими цінами, а продавав за ринковими. Він же розподіляв отриманий прибуток між учасниками та легалізував прибуток через підконтрольні йому «Брокбізнесбанк» і «Реал Банк», йдеться у судових документах.

У матеріалах розслідування нагадується, що до серпня 2013 року Сергій Курченко «для забезпечення незаконної діяльності злочинної організації» купив 80,0273% акцій в статутному капіталі АТ «Брокбізнесбанк».

Юридично купівля оформлена через договори купівлі-продажу цінних паперів з підконтрольними Сергію Курченко фіктивними підприємствами: «Східно-європейська паливно-енергетична компанія», «Айнам», «Алконост», «Амадина», «Амінами», « Анкона-торг»,«Муйне», «Ультрастаринвест», «Хіган».

Після арешту, ці акції в подальшому можуть бути конфісковані, якщо суд визнає провину Курченко в пред'явлених злочинах.

Нагадаємо, Федеральна прокуратура Швейцарії зараз також веде кримінальне розслідування проти Курченко за фактом відмивання грошей через «VETEK Gas Trading & Supply SA» і «VETEK Trading SA». Крім того, місцеві слідчі знайшли ще одну швейцарську компанію, тісно пов'язану з бізнес-структурами підприємця — «Elbrus SA».

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд визнав НБУ винним у банкрутстві Брокбізнесбанку.

Коментарі
Додати коментар