До новин

У 2015 році прокуратура направила до суду 10 обвинувальних актів стосовно суддів

20 січня, 2016
Резонансні справи
У 2015 році прокуратура направила до суду 10 обвинувальних актів стосовно суддів

На виконання доручення Президента України від 21.05.2010 № 1-1/956 органами прокуратури спільно з підрозділами СБУ та МВС України вживаються заходи, спрямовані на запобігання і протидію корупції в системі судової гілки влади.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі відомства.

«Упродовж 2015 року слідчими органів прокуратури до суду направлено 10 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях зазначеної категорії стосовно 12 осіб. На теперішній час слідчими органів прокуратури здійснюється досудове розслідування в 12 кримінальних провадженнях стосовно суддів, 6-м з яких повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних корупційних правопорушень, пов'язаних з одержанням неправомірної вигоди. Ще 3 кримінальні провадження вказаної категорії 21.12.2015 стосовно 4 суддів, яким оголошено про підозру, направлено для організації подальшого досудового розслідування до Національного антикорупційного бюро України», - зазначили  упрес-службі.

Там додали, що упродовж минулого року стосовно суддів, які обвинувачуються у вчиненні корупційних злочинів, судами першої інстанції із прийняттям рішення розглянуто 6 кримінальних справ.

За результатами судового розгляду стосовно 4 суддів постановлено вироки, щодо 2 суддів ухвалено рішення про направлення кримінальних справ на додаткове розслідування.

Зокрема, вироком Кременчуцького районного суду Полтавської області від 27.11.2015 суддю Харківського апеляційного адміністративного суду, який органами досудового слідства обвинувачувався в отриманні за пособництва адвоката неправомірної вигоди у розмірі 6 тис дол США за ч. 4 ст. 368 КК України, виправдано у зв'язку з недоведеністю вини, а адвоката звільнено від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 190 КК України у зв'язку із закінченням строків давності.

Протидіючи негативній практиці необгрунтованого призначення через суддівську корпоративність надто м'яких мір покарання працівникам судової гілки влади за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів або їх виправдання, Генеральною прокуратурою 25.12.2015 внесено апеляційну скаргу до апеляційного суду Полтавської області про скасування зазначеного судового рішення.

«Усього за апеляційними скаргами прокурора в апеляційному порядку переглянуто судові рішення стосовно 4 суддів.
На сьогодні у провадженні судів першої інстанції перебуває 30 кримінальних справ (проваджень) стосовно 33 суддів, які обвинувачуються у вчиненні корупційних злочинів», - додали у прокуратурі.

Коментарі
Додати коментар