До новин

Суд виправдав екс-мера Чернігова, що передав державні кошти забудовнику-банкруту

25 січня, 2016
Банкрутство підприємств
Суд виправдав екс-мера Чернігова, що передав державні кошти забудовнику-банкруту

Чиновник витратив майже 5 мільйонів гривень з держбюджету на купівлю в підприємства-банкрута неіснуючі квартири для жертв Чорнобильської катастрофи.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на рішення Деснянського райсуду Чернігова від 21 вересня 2015 року.

У недбалому ставленні до бюджетних коштів був звинувачений триразовий мер Чернігова (2002 – 2015) Олександр Соколов. Йому інкримінували ч. 2 ст. 367 КК України – неналежне виконання службових обов'язків, що призвело до тяжких наслідків для державних інтересів.

Як випливає з матеріалів справи, у листопаді 2012 року Соколов, від імені виконкому Чернігівської міськради, уклав договір з будівельною компанією «Домобудівник» на придбання 18 квартир для жертв Чорнобильської катастрофи. Як з'ясувалося в результаті розслідування, фірма-забудовник мала значні заборгованості за кредитами, а ступінь готовності будинку, в якому повинні були знаходитися ці квартири, на момент їх продажу, становила 22% — хоча за правилами, для укладення такої угоди, ступінь готовності об'єкта не може бути нижче 75%.

У тендері на продаж житла чорнобильцям брали участь два підприємства – «Домобудівник» та «Княгиня Ярославна», але у другої компанії не знайшлося низки необхідних документів. В результаті «Домобудівник» отримав право на продаж місту своїх віртуальних квартир без конкуренції. На теперішній час квартири так і не здано, забудовник збанкрутував, а держбюджет втратив 4 мільйона 750 тис. гривень.

Олександр Соколов своєї провини не визнав і заявив, що вважає обвинувачення необгрунтованим, оскільки «діяв відповідно до чинного законодавства і в інтересах громади Чернігова».

Про кредитну історію проблемного забудовника він, начебто, не знав, а перевірити ступінь готовності будинку – не мав повноважень; договір же підписував на підставі документів, поданих забудовником на тендер.

У свою чергу, гендиректор фірми-забудовника (щодо якого відкрито окреме кримінальне провадження) заявив, що не знайомий з нормою про необхідної готовності будівлі на 75%, довідку про таку готовність він в казначейство не подавав – вона була підроблена, а книга вихідної кореспонденції «Домобудівника» — зникла.

Вислухавши всі сторони, суд не знайшов достатніх доказів недбалого ставлення мера до своїх обов'язків, зв'язку між його діями і шкодою для бюджету, і взагалі засумнівався в існуванні цієї шкоди – оскільки прокурор не надав висновку експерта, який підтверджував би факт шкоди саме на зазначену обвинуваченням суму. У підсумку, суд постановив виправдати Олександра Соколова за недостатністю доказів.

На думку прокурора Віталія Мельниченка, вирок є незаконним. Він підкреслив, що звинувачення подасть апеляційну скаргу в Апеляційний суд Чернігівської області.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, чиновника судять за передачу державних грошей підприємству-банкруту.

Коментарі
Додати коментар