До новин

Скандальна «Енергомережа» викуповує борги у державної «Центренерго» через підставних кредиторів

28 січня, 2016
Резонансні справи
Скандальна «Енергомережа» викуповує борги у державної «Центренерго» через підставних кредиторів

Енергетична компанія «Енергомережа», яку пов'язують з братами Суркісами, почала скупку боргів у «Центренерго» і Одеської ТЕЦ через пов'язані кредиторські компанії.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на розслідуванні «Української правди».

У розслідуванні наголошується, що «Центренерго» з 2004 року перебуває в процедурі банкрутства за позовом вугільного підприємства «Ровенькиантрацит».

До осені минулого року підприємства ПЕК були захищені від банкрутства дією мораторію. По закінченню мораторію, в кінці минулого року відбулося два судових засідання.

«Перше пройшло 17 листопада - суд відмовив у претензіях цілому ряду державних і приватних кредиторів «Центренерго» на загальну суму понад 2,3 млрд гривень. Друге засідання відбулося 1 грудня. На ньому була затверджена заміна частини старих кредиторів, які вже були в реєстрі, на нових», - говориться у матеріалі.

Як наголошується, з вересня по листопад 2015 старі кредитори «Центренерго» переуступили свої борги невідомим компаніям «Транснова», «Баланс Груп» і «Легіст-Інвест» з вимогами на 70 млн гривень. При цьому загальний розмір вимог кредиторів 172,9 млн грн.

«Засновник «Баланс Груп» - Ганна Надежіна, «Легіст-Інвест» - Данило Платонов.

Вони числяться засновниками в компанії: «Спортивно-оздоровчий центр фізичного розвитку «Динамо-Київ». Платонов також працює директором у компанії «Енергомережа - генерація», її єдиний засновник - холдингова компанія «Енергомережа», - говориться в матеріалі.

Також, в самому кінці 2015 року «Енергомережа» напряму включилася у банкрутство Одеської ТЕЦ. Вона перекупила борги у трейдера «Укргаз-Енерго» Дмитий Фірташа і державного «Трансгазу».

«Зараз ведеться підготовка плану санації компанії, за результатами якої зможемо надати більш вичерпну інформацію», - повідомила прес-служба «Енергомережі».

Як писали «Наші гроші» з посиланням на низку ухвал Солом’янського районного суду м. Києва, НАБУ через суд отримали доступ до документів про рух коштів по банківських рахунках ПрАТ «ХК «Енергомережа».

Доступ до документів отримано в рамках розслідування кримінального провадження щодо привласнення 346,20 млн грн коштів ПАТ «Запоріжжяобленерго», у якому понад 60% акцій належить державі.

Із цих документів вбачається, що 23-27 квітня «Енергомережа» перерахувала 7,78 млн грн ТОВ «Ажен» начебто за консультаційні послуги та придбання товарів.

Також за період 29.07.2015 – 13.11.2015 «Енергомережа» перерахувала 76,08 млн грн в якості оплати за придбання цінних паперів ТОВ «Компанія «Нова-торг».

За період 27.04.2015 – 09.09.2015 «Енергомережа» перерахувала ТОВ «Т-М. Київ» 27,77 млн грн. як оплату за товари, консультаційні послуги та відповідальне зберігання.

Ще «Енергомережа» з 19.05.2015 під приводом придбання цінних паперів перерахувала 10 млн грн ТОВ «ВІП Крістел».

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ДП «Центренерго» втратило 80% своєї вартості.

Коментарі
Додати коментар