До новин

У Запорізькій області комунальні підприємства через субсидії виявилися на межі банкрутства

11 лютого, 2016
Банкрутство підприємств
У Запорізькій області комунальні підприємства через субсидії виявилися на межі банкрутства

Субвенції громадянам через економічну кризу в Україні призвели до того, що люди перестали платити за комунальні послуги. Тим самим субвенція сприяла тому, що КП «Бердянськводоканал» потрапив в боргову кабалу перед ВАТ «Запоріжжяобленерго». Борги бердянців, ймовірно, будуть платити всі жителі області.

Про це керівники комунального підприємства говорили в Запорізькій облдержадміністрації, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Керівник «Облводоканалу» Володимир Калінкін розповів, що комунальне підприємство заборгувало «Запоріжжяобленерго» 14,2 млн, а робітникам - 6,2 млн гривень. Калінкін підкреслив, що причиною такої ситуації на «Облводоканалу» є те, що Бердянськ не платить за воду. За його словами, покрити зарплати нічим, гроші робочі зможуть отримати лише в тому випадку, якщо «Бердянськводоканал» виплатить підприємству борги.

У 2015 році було поставлено понад 7 млн ​​кубів води на суму 22,4 млн. «Живими» грошима КП «Бердянськводоканал» виплатив за воду тільки 42,4% - 9529 млн. Заборгованість підприємства перед «Облводоканалу» становить 19 млн грн.

«Ми працюємо з Бердянському по оптового тарифу - по 3,13 грн з ПДВ. На сьогодні 3 грн за куб води - це не дорого, це - даром. У Бердянську люди за куб платять 19,3 грн. Але ситуація не покращується », - говорить глава« Облводоканалу ».

Калінкін повідомив, що підприємство вже знизило тиск КП «Бердянськводоканал». Він підкреслив, що якщо керівництво і депутатський корпус Бердянська не звернуть на увагу на проблему, то місто залишиться без води.

Заступник глави облради Владислав Марченко заявив, що обласний бюджет не «козел відпущення» і не «паличка-виручалочка», щоб виплачувати борги бердянців.

«У чому винен обласного бюджету, в чому винні жителі інших районів і міст і чому вони повинні платити за чужі борги? Давайте сідати і думати, запрошувати мера Бердянська і знаходити мирову угоду », - заявив заступник голови облради.

Заступник мера Бердянська Станіслав Лимарчук розповів, що в боргах винні субвенції на водопостачання. За його словами, більше 50% бердянців отримують субвенцію на воду. Вона дозволяє чотири місяці не платити за водопостачання і приносить збитки «Бердянскводоканалу». При цьому субвенція приходить не грошима, а на папері. Тим самим підприємство не отримує грошей і не може оплатити борги.

«Субвенція збільшує в чотири рази кількість водоспоживання. Якщо до цього за приладами обліку воду економили, то тепер можуть не економити і при цьому ще й не платити», - пояснив Станіслав Лимарчук.

Він заявив, що у КП «Бердянськводоканал» немає грошей заплатити за борги, але не можна допустити відключення води.

«Живих грошей у нас просто немає і ми не зможемо заплатити. На сьогодні відсутність води в місті - це надзвичайна ситуація. Ми не можемо допустити цієї ситуації. Я пропоную створити робочу групу. Ми повинні зустрічатися з керівниками облради, обладміністрації, депутатським корпусом, з Верховною Радою, фахівцями і оперативно приймати рішення», - запропонував заступник мера Бердянська.

Учасників зупинилися на тому, що воду Бердянську відключати не будуть, а будуть продовжувати шукати вирішення проблеми. Голова бюджетної комісії облради Сергій Ткаченко заявив, що створюється робоча група на базі двох депутатських комісій для вирішення ситуації.

Коментарі
Додати коментар