До новин

Продавці майна банків-банкрутів збунтувалися проти Яценюка

26 лютого, 2016
Резонансні справи
Продавці майна банків-банкрутів збунтувалися проти Яценюка

Ринок засуджує намір прем'єр-міністра Арсенія Яценюка передати до ДП СЕТАМ виключне право реалізації активів банків, які ліквідуються.

Про таке на спільній прес-конференції у Києві завили директор Асоціації "Біржові та електронні майданчики" Олег Падалка, директор порталу UBIZ.ua Дмитро Бойко, а також директор Товарної біржі ІННЕКС Павло Лисечко, повідомили інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація  у прес-службі порталу UBIZ.ua.

Нагадаємо, 24 лютого на засіданні Кабінету Міністрів Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір зробити ДП СЕТАМ єдиним організатором торгів майном та правами вимоги банків, що ліквідують.

Директор Асоціації "Біржові та електронні майданчики" Олег Падалка вважає заяву прем'єра такою, яка суперечить здоровому глузду.

"У той час, коли держава рухається до прозорості, у країні активно формують антикорупційне законодавство і органи - Уряд, який так і не пішов у відставку - намагається побудувати нові корупційні схеми, підминаючи під себе ринок, який вимірюється сотнями мільярдів гривень. І від ефективності якого залежить добробут мільйонів українських громадян. Замість боротися з корупцією, КМУ будує нову монополію. Мега-монополію. Спочатку Мін'юст СЕТАМом підім'яв під себе ринок арештованого майна, і майже рік не виконує розпорядження КМУ від 11 березня 2015 р. №212-р відкрити цей ринок для приватних гравців. І от тепер - нова монополія", - заявив Олег Падалка.

Эксперт додав, що коли  СЕТАМ запускали як електронну систему, у Мін'юсті обіцяли, що все буде прозоро. "І що? Подивіться, що про торги на СЕТАМі пишуть самі покупці: на форумі СЕТАМу - скарга на скарзі. Продають автомобілі без ключів, без коліс і навіть без двигунів. Інформація про лоти приховується, до адміністраторів системи неможливо додзвонитися, а отримання паперів - перетворилося на каторгу. Фактично, СЕТАМ не справляється, або не бажає справлятися (?) з тим обсягом продажів, які має. Що ж буде, якщо йому дати ще майна на десятки мільярдів? Можливо, це був невдалий жарт Прем'єра?", - обурений директор Асоціації "Біржові та електронні майданчики".

У свою чергу директор порталу UBIZ.ua висловив здивування з приводу поширення прем'єр-міністром неправдивої інформації.

"Прикро, що до Прем'єр-міністра доносять неправдиву інформацію. У своєму виступів вчора Арсеній Яценюк та міністр юстиції Павло Петренко заявили, що нині активами проблемних банків торгують 59 приватних майданчиків, переважно неелектронних. Шкода, що вони не перевірили цю інформацію. З літа минулого року усі без виключення торги активами банків, що ліквідуються - проходять виключно в електронній формі. А акредитованих Фондом гарантування майданчиків - не 59, а 50. Ви можете перевірити цю інформацію за посиланням у таблиці організації торгів" - пояснив Дмитро Бойко.

Він також зауважив, що замість призначати  - хто буде торгувати майном - чиновникам варто працювати над тим, як краще торгувати майном. "У цьому плані дивує непослідовність Уряду. Тільки вчора в Уряді заявили про ухвалення Положення про функціонування електронної системи закупівель ProZorro та проведення авторизації електронних майданчиків. Цим рішенням в КМУ підтвердили готовність співпрацювати з приватними майданчиками у питаннях закупівель. Дивно, чому у питаннях продажів - КМУ обстоює позицію монополіста. За один день ухвалюючи два рішення, які виключають один одного", - заявив директор порталу UBIZ.ua.

При цьому Дмитро Бойко підкреслив: "Жоден з учасників ринку не сприймає СЕТАМ як ворога. В жодному разі. Навпаки - ми підтримуємо і високо цінуємо прагнення держави мати власний майданчик для реалізації активів. Проте в умовах, які склалися на ринку, вважаємо недоцільним надання привілеїв певній структурі тільки на тій підставі, що вона державна і нею легко керувати "згори".

Учасники прес-конференції зауважили, що заява Арсенія Яценюка про виключний продаж активів через СЕТАМ може підпадати під статтю 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Відтак, закликали посадовців утриматися від ухвалення будь-яких рішень на виконання заяви прем'єр-міністра. І заявили про намір звернутися до Антимонопольного комітету України та Антикоруційного бюро з вимогою вжити необхідних заходів для недопущення порушення згаданої норми.

Коментарі
Додати коментар