До новин

ГПУ розслідує втрату державою 4,6 тис. га земель через банкрутство держпідприємства

10 березня, 2016
Резонансні справи
ГПУ розслідує втрату державою 4,6 тис. га земель через банкрутство держпідприємства

Генеральна прокуратура України розслідує факти зловживаннь керівництва Національної академії аграрних наук України, що призвели до вилучення з володіння держпідприємства 4650 га особливо земель вартістю 119,5 млн гривень.на півночі Одеської області.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Аgravery.

Відповідне кримінальне провадження зареєстроване 12 серпня 2015 р.

Суд отримав клопотання Головного слідчого управління ГПУ про надання доступу до постанови Господарського суду Одеської області, якою визнано банкрутом ДП «Дослідне господарство «Новоселівське» Селекційно-генетичного інституту Національного наукового центру насіннєзнавства та сортовивчення НААН України.

У зв’язку з процедурою ліквідації з володіння держпідприємства вибули 4650 га особливо цінних земель, нормативна грошова оцінка яких становить 119,5 млн грн.

Це сталося тому, що в.о. віце-президента НААН України, керівник відділу правового забезпечення НААН України, в.о. начальника управління наукового забезпечення інноваційно-інвестиційного розвитку експериментальної бази НААН України умисно не погоджували план санації ДП «ДГ «Новоселівське».

З метою приховання злочину головний бухгалтер ДП «ДГ «Новоселівське» відмовила у наданні документів для перевірки робочій групі з представників СБУ та органів державної влади.

А арбітражний керуючий, будучи фактичним керівником підприємства, не вжив заходів до припинення збиткової діяльності підприємства та покращення його фінансового стану, зосередившись на відчуженні особливо цінних земель.

Нагадаємо, госпсуд Одеської області 18 березня 2015 р. визнав «Новоселівське» банкрутом й відкрив ліквідаційну процедуру (справа № 916/61/13-г). Ліквідатором майна було призначено арбітражного керуючого Романа Шаргало.

Провадження про банкрутство було відкрито ще у 2013 році. Головою комітету кредиторів була фізособа-підприємець. У 2014 році її правонаступником стало ТОВ «Борзна-Агро» Євгенії Левенчук (Київська обл.) і Олега Паньківа (Івано-Франківська обл.). Саме ця фірма подавала клопотання про визнання держпідприємства банкрутом. Ім’я фізсособи-підприємця, що раніше очолював комітет кредиторів, у реєстрі судових рішень не оприлюднено.

У травні 2015 року Головне територіальне управління юстиції в Одеській області м. Одеса та Селекційно-генетичний інститут оскаржили цю постанову, вказавщи на те, що суд не перевірив фінансово-майновий стан і можливість відновити платоспроможність. Але суд скарги не задовольнив. У серпні 2015 року рішення було підтверджено у Вищому господарському суді.

Коментарі
Додати коментар