До новин

ДПЗКУ виплатила $200 тисяч штрафу за кредитом Китаю

22 березня, 2016
Резонансні справи
ДПЗКУ виплатила $200 тисяч штрафу за кредитом Китаю

ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) виплатила 200 тис. доларів штрафу за невикористання товарної частини китайського кредиту на 1,5 млрд доларів.

Про це розповіла глава Держфінінспекції Лідія Гаврилова, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За її словами, основною причиною збитковості корпорації є неефективне використання як власних, так і залучених під гарантію уряду ресурсів.

«Використано 0,5 мільярда доларів (китайського кредиту) і 1 мільярд доларів перебуває на депозитних рахунках «Укрексімбанку». Решта 1,5 мільярда доларів зарезервовані урядом Китаю і не використовуються через відсутність потреби в таких засобах, але тільки за резервування таких коштів корпорація сплатила 200 тисяч доларів», - сказала вона в ході виступу.

За інформацією Гаврилової, в ході ревізії фінансового стану ДПЗКУ з квітня 2014 року по червень 2015 року виявлено фінансових порушень на 163 млн гривень.

Операції, які негативно вплинули на фінансовий результат ДПЗКУ, оцінюються в 950 млн гривень.

Крім цього, за період перевірки Державною фінансовою інспекцією ДПЗКУ провела на 78 млн гривень закупівлю зерна за завищеними цінами, недоотримання доходів від операцій з зерном оцінюється в 18 млн гривень, нестача майна - на 80 млн гривень.

«Корпорація перерахувала 321 мільйон гривень за зерно і борошно шести суб'єктам господарювання, які не знайдені за адресою реєстрації», - додала Гаврилова.

Нагадаємо, через ряд офшорних компаній з Державної продовольчо-зернової корпорації було виведено більше 200 мільйонів доларів. Йдеться про позикові кошти, які були надані Китаєм ДПЗКУ. Загальна сума кредиту становила 1,5 млрд доларів.

Державна корпорація продавала зерно сумнівним офшорним компаніям, а ті з нею не розраховувалися.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, збитковий державний зернотрейдер ДПЗКУ отримає нове керівництво.

Коментарі
Додати коментар