До новин

Дисциплінарна комісія відзвітувала про кількість арбітражних керуючих, позбавлених свідоцтв

28 березня, 2016
Події
Дисциплінарна комісія відзвітувала про кількість арбітражних керуючих, позбавлених свідоцтв

Майже за рік роботи нового складу Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих Мін’юсту «на килим» було викликано 255 арбітражних керуючих, з яких свідоцтв було позбавлено 38 спеціалістів галузі.

Про це під час круглого столу «Робота Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих Міністерства юстиції України» заявив секретар комісії, заступник директора Департаменту з питань судової роботи та банкрутства - начальник управління з питань банкрутства Мін’юсту Юрій Моісєєв, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«В даному складі комісія працює з 15 травня 2015 року. За зазначений період розглянуто 255 подань за результатами планових та позапланових перевірок територіальними управліннями Мін’юсту про притягнення арбітражних керуючих до дисциплінарної відповідальності. За результатами позапланових перевірок було 201 подання, планових – 54», - повідомив Моісєєв.

За словами чиновника, в результаті розгляду подань до Дисциплінарної комісії 102 арбітражних керуючих було притягнуто до відповідальності у вигляді попередження. 27 – позбавили права здійснювати діяльність за припущення грубих помилок у роботі. 11 арбітражних керуючих були позбавлені свідоцтв у зв’язку з тим, що у них було два і більше попередження.

«Сумарно ми маємо - 38 арбітражних керуючих позбавлені свідоцтв. Скасовані два акти перевірки. Відхилені 76 подань, а також зняті з розгляду п’ять подань у зв’язку з певними обставинами. Також комісія рекомендувала органу з питань банкротству вжити додаткових заходів контролю у вигляді перевірок до 117 арбітражних керуючих», - відзвітував Моісєєв.

Згідно даних Мін’юсту, з 38 арбітражних керуючих, яких за рішенням Дисциплінарної комісії було позбавлено свідоцтв, 15 оскаржили це рішення в суді.

«Як наслідок оскаржень, чотири рішення Дисциплінарної комісії скасовані, двом арбітражним керуючим відмовлено в задоволені їх позовів. Дев’ять оскаржень – або у стадії розгляду, або рішення суду не набрало законної сили. Це данні станом на 25 березня 2016 року», - заявив Моісєєв.

За його словами, ті матеріали, які надходять до Дисциплінарної комісії свідчать про те, що арбітражні керуючі часто припускаються однотипних помилок - з 255 розглянутих подань 149 були обумовлені актами про відмову проведення перевірки.

«Якщо ми згадаємо порядок контролю діяльності арбітражних керуючих, то акт про відмову від перевірки територіальним управлінням Мін’юсту складається у тому випадку, якщо арбітражний керуючий не надав документів-пояснень щодо питання про проведення перевірки або надав їх в не повному обсязі. Ми бачимо той факт, що є певний умисел – ухилення від проведення перевірки. Чому? Тому що людина, якій нема чого приховувати і яка фактично знає про правильність своїх дій, вчинених в тій чи іншій справі, ніколи не буде поводитися таким чином», - наголосив чиновник.

Друга типова помилка – непроведення інвентаризації майна.

«Вибачте, але це взагалі нікуди не годиться! Деякі особи абсолютно жодним чином не проводять інвентаризацію майна. А від якісно проведеної інвентаризації майна у справі про банкрутство залежить в подальшому якісне виконання обов’язків арбітражним керуючим», - підкреслив Моісєєв.

Коментарі
Додати коментар