До новин

Активи Харківського тракторного заводу переводять до російських установ

15 квітня, 2016
Банкрутство підприємств
Активи Харківського тракторного заводу переводять до російських установ

Власники та службові особи Харківського тракторного заводу (ХТЗ) не сплачують борги Україні та переводять активи підприємства до російських установ.

Про це йдеться в ухвалі Київського районного суду м.Харкова, повідомляє повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на УНН.

Зокрема, в ухвалі суду зазначено, що Харківський тракторний завод досі не виконав кредитні зобов’язання перед іноземним інвестором, які отримувались під гарантії уряду за кредитними угодами, в результаті чого на сьогодні має непогашену заборгованість у розмірі 400,98 млн грн перед Спеціалізованою державною податковою інспекцією з обслуговування великих платників у м.Харкові Міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби України.

Крім того, ХТЗ накопичив боргів у сумі 40,489 млн грн перед Управлінням Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Харкова, рішення про стягнення яких прийняті відповідними ухвалами суду на умовах розстрочення терміном на 5 років згідно з графіками погашення.

Водночас, ПАТ «ХТЗ» умови погашення не виконуються і на даний час вже накопичено 36,745 млн грн простроченої невиплаченої заборгованості», -йдеться в ухвалі суду.

Харківський тракторний завод, як зазначено в ухвалі, також наніс збитків державі за неправомірне використання надр країни.

«Загальна сума заподіяної шкоди державним інтересам становить понад 640 млн грн, від сплати якої на користь держави службові особи та власники ПАТ «ХТЗ» уникають, штучно створюючи умови для затягування претензійної роботи, з метою передачі основних засобів та активів підприємства під забезпечення кредитів підконтрольних банківських та інших фінансових установ, якими задовольняються вимоги інших кредиторів (російських комерційних установ)», — наголошено в ухвалі суду.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, Харківський тракторний завод перебуває у процедурі банкруства. При цьому мирова згода між кредиторами була заключена без врахування податкової України. Натомість, сам комітет кредиторів складався з юридичних осіб, які відповідно до повідомлень в пресі, контролюються структурами з орбіти російського бізнесмена Олега Дерипаски. У протоколі комітету кредиторів ХТЗ № 10 від 3 листопада 2014 року наводиться такий склад учасників засідання:

ТОВ «Профмаш СМ» — 149 325 голосів — компанія пов’язана з власником 21,753% акцій ХТЗ офшорної Calverton Establishment Limited, де значиться всього 1 працівник. Цю компанію в пресі пов’язували з Олегом Дерипаскою.

ЗАТ «Торговий центр 2000» — 102 590 голосів — ця компанія і ініціювала процедуру банкрутства в 2010 році. Якщо пройти по ланцюжку власників в реєстрі Мін’юсту, то кінцевим бенефіціаром одного з акціонерів цієї компанії буде Олександр Ярославський.

ТОВ «Бриз МТ» — 70 063 голоси — компанія пов’язана з власником 17,93% акцій ХТЗ офшорної Golden Property Enterprises Limited.

ТОВ «Нью Системс Південь» — 45 175 голосів — власником компанії виступає вже знайома нам ТОВ “Профмаш СМ”, перший кредитор в цьому списку.

ТОВ «Газ Капітал» — 60 600 голосів — відомостей про таку компанію в реєстрі Мін’юсту взагалі немає.

Більшість кредиторів з цього списку безпосередньо пов’язана з акціонерами ХТЗ. Тож, за даними ЗМІ, Україна зараз платить за боргами ХТЗ за німецькі мотори в євро. А ХТЗ у свою чергу буде повертати Україні борги потім, після черги кредиторів, які наближені до акціонерів ХТЗ, зокрема російських бізнесменів.Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ХТЗ заявляє про безпідставність стягнення 553 млн грн боргу.

Коментарі
Додати коментар