До новин

НБУ звернувся до ВККСУ зі скаргою на суддів, що відмінили рішення по ліквідації банку «Союз»

28 квітня, 2016
Резонансні справи
НБУ звернувся до ВККСУ зі скаргою на суддів, що відмінили рішення по ліквідації банку «Союз»

Національний банк України звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з проханням притягнути суддів Окружного адміністративного суду м. Києва Аблова Є.В., Погрібніченка І.М., Шулежка В.П. до дисциплінарної відповідальності.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

Нагадаємо, ухвалою від 21 березня 2016 року суд відкрив провадження в адміністративній справі № 826/4275/16 за позовом Дядечка С.В. до Національного банку,  Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправною та скасування постанови щодо відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ КБ «Союз». У наступному судовому засіданні суд заслухав представників учасників даного судового процесу та відразу оголосив рішення – позовні вимоги задовольнити повністю.

«На думку регулятора, постанова суду не  містить обґрунтованих висновків щодо наданих доказів правомірності рішення Національного банку та мотивів їх неврахування. Крім того, суд не враховував надані йому висновки Вищого адміністративного суду з аналогічних справ», - зазначили у прес-службі.

Так, наприклад, суд аргументував, що на момент прийняття постанови про ліквідацію банку «Союз», ні банк, ні його посадові особи не були притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності за порушення законодавства щодо запобігання та протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом. При цьому відсутність вироку суду у кримінальній справі не свідчить про відсутність порушення банком законодавства з питань фінансового моніторингу (відповідна правова позиція викладена в ухвалі Вищого адміністративного суду України суду та співпадає з правовою позицією Верховного Суду України).

«Київський апеляційний адміністративний суд 26 квітня 2016 року залишив без задоволення скарги Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Після отримання ухвали та вивчення мотивів прийняття такого рішення Національний банк підготує касаційну скаргу. Крім того, Національний банк планує звернутись до ВККСУ щодо порушень при прийнятті рішення апеляційним судом», - додали в НБУ.

Національний банк нагав, що ПАТ КБ «Союз» протягом двох останніх років неодноразово притягався до відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу. Він також створював перешкоди проведенню перевірки в березні 2016 року, а після винесення рішення щодо ліквідації декілька днів не допускав представників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до будівлі банку.

Коментарі
Додати коментар