До новин

Скандальна компанія Ахметова-Януковича, що заробила мільярди на тендерах «Укрзалізниці», ініціює власне банкрутство

05 травня, 2016
Банкрутство підприємств
Скандальна компанія Ахметова-Януковича, що заробила мільярди на тендерах «Укрзалізниці», ініціює власне банкрутство

ТОВ «Перша паливна компанія» (ППК), яке пов’язують з Ринатом Ахметовим та Віктором Януковичем, з 2011 року було одним з головних постачальників палива для державних замовників, зокрема, для «Укрзалізниці». Господарський суд міста Києва 19 квітня 2016 року прийняв до розгляду заяву ППК про порушення справи про банкрутство.

Про це йдеться у відповідній судовій постанові по справі № 910/7039/16, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Суддя Яковенко А.В., розглянувши матеріали за заявою ТОВ «Перша паливна компанія» (ідентифікаційний код 38038596) про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ «Перша паливна компанія» (ідентифікаційний код 38038596), визнав подані матеріали достатніми для прийняття заяви до розгляду», - йдеться у документі.

Нагадаємо, за підсумками 2013 року доходи ППК перевищили 4 млрд гривень. На той час директором компанії був Павло Явтушенко, а номінальним власником - житель Донецька Всеволод Момот.

За даними українських ЗМІ, вже тоді компанія належала до сфери впливу Рината Ахметова та сім’ї Януковича. Зокрема, рахунки ППК були відкриті в підконтрольному Ахметову банку ПУМБ та у Всеукраїнському банку розвитку Олександра Януковича.

Наразі правоохоронні органи України вивчають схеми виводу коштів з ДП «Укрзалізниця». Слідство вже встановило, що з квітня 2011 року в структуру «УЗ» була введена спеціальна людина, яка відповідала за діяльність злочинної схеми привласнення коштів. Вона контролювала розподіл і привласнення різниці засобів, отриманих в результаті завищення вартості товарів, робіт і послуг, безпосередньо відповідала за монопольні поставки підрозділами «Укрзалізниці» пально-мастильних матеріалів через компанії «Левада-Палас» і «Перша паливна компанія».

За 2012-2014 роки у цих компаній залізниця купила паливно-мастильних матеріалів на 4,5 млрд гривень.

8 вересня 2015 року Печерський суд Києва надав слідчим МВС тимчасовий доступ до тендерних документів ДП «Укрзалізничпостач» за 2011-2013 років.

Коментарі
Додати коментар