До новин

Забудовник продав заставлені в держбанку 72 квартири по 5 тисяч гривень за штуку

18 травня, 2016
Резонансні справи
Забудовник продав заставлені в держбанку 72 квартири по 5 тисяч гривень за штуку

Після відкриття провадження про банкрутство підрядника, майнові права на 72 квартири у Рівному, що знаходяться в іпотеці державного Укрексімбанку, у 2014 році були продані на аукціоні за 375 тис грн, тобто по 5 тис грн кожна.

Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 26 квітня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

У 2012 році почала банкрутство Інвестиційно-будівельна компанія «Сібінвестград» – генпідрядник будівництва 16-ти поверхового житлового будинку по вул. Гагаріна, 4 в Рівному.

Майнові права на 72 квартири (їх загальна площа 4419 кв м) у недобудованій будівлі знаходилися в іпотеці держбанку. У зв’язку з банкрутством генпідрядника права на квартири були виставлені на аукціон, а гроші від продажу мали надійти банку.

Перший раз аукціон у 2014 році не відбувся через відсутність учасників. «Укрексімбанк» дав згоду на зниження вартості квартир на 20% до 7,5 млн грн на повторному аукціоні. При цьому банк обумовив, що кінцева ціна квартир не має бути меншою від половини початкової вартості.

На другий аукціон зареєструвалося два учасники, однак укладати договір вони не поспішали. Лише коли організатор опустив ціну до 5% від початкової вартості (це вже гранична ціна), тобто 375 тис грн, тоді «Західноукраїнська холдингова компанія» купила майнові права на квартири.

У червні 2015 року «Укрексімбанк» звернувся до суду з вимогою визнати результати аукціону недійсними. Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову відмовили. А ВГСУ ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд.

Вищий госпсуд вказав, що майнові права на кожну квартиру були продані всього за 5208 грн, тобто за дуже низькою ціною, майже у 20 разів меншою від початкової, чим порушено права держбанку. Як зазначив ВГСУ, кожну квартиру можна було виставити на аукціон окремо, що дало б змогу залучити більше покупців і отримати вищу ціну, натомість всі 72 квартири були виставлені одним лотом. Більше того, ВГСУ встановив, що товарна біржа «Електронні торги України» не укладала договір на проведення аукціону з ліквідатором «Сібінвестграду», однак суди попередніх інстанцій не надали цьому ніякої оцінки.

Також ВГСУ наголошує, що у березні 2015 року ВГСУ припинив провадження про банкрутство «Сібінвестграду» як безпідставно порушене.

Нагадаємо, нещодавно Міноборони відсудило у «Західноукраїнської холдингової  компанії» 30 квартир у будинку по вул. Гагаріна, 4 в Рівному. Міноборони стало пайовим учасником будівництва у грудні 2014 року.

ТОВ «Західноукраїнська холдингова компанія» з 12 квітня цього року перебуває у стані припинення.

Коментарі
Додати коментар