До новин

НАБУ взялося за «рефінанс» Нацбанку за часів Кубіва та Гонтаревої

02 червня, 2016
Резонансні справи
НАБУ взялося за «рефінанс» Нацбанку за часів Кубіва та Гонтаревої

Національне антикорупційне бюро підозрює службових осіб НБУ в незаконному виділенні протягом 2014-2015 років рефінансування семи банкам, що призвело до розтрати 12 млрд грн.

Про це йдеться в низці ухвал Солом’янського районного суду міста Києва, до якого звернулося НАБУ за дозволом вилучити необхідні документи щодо рефінансування НБУ, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадовці НБУ були у змові з керівництвом декількох банків в питаннях рефінансування.

Мова йде про банки «КБ Південкомбанк», «Банк «Київська Русь», «Міський Комерційний Банк»,  «Автокразбанк» («АКБ Банк»), «Терра Банк»,  «Дельта Банк» та «Банк Таврика».

Всі ці банки отримали в 2014-2015 роках від НБУ незаконне рефінансування, що спричинило розтрату коштів НБУ на суму 12 млрд грн.

За даними Фонду гарантування вкладів, сьогодні всі банки, які НАБУ включила до переліку учасників змови з НБУ, знаходяться у стані ліквідації.

Суд дозволив НАБУ тимчасовий доступ до документів, пов’язаних з рефінансуванням цих банків. Але детективу не дозволили їх вилучати.

Також в рамках цього досудового розслідування НАБУ зверталося до Солом’янського суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів про рефінансування банків «Фінанси та Кредит» та «Хрещатика». Але отримали відмову судді.

Нагадаємо, до 24 лютого 2014 року НБУ очолював Ігор Соркін, який отримав цю посаду ще за часів президентства Віктора Януковича і минулого року був оголошений ГПУ в розшук.

Після відставки Соркіна Нацбанк очолив Степан Кубів, якого після перемоги Петра Порошенка на президентських виборах змінила Валерія Гонтарева.

Після відставки уряду Арсенія Яценюка весною 2016 року Кубів отримав портфель першого віце-прем’єра в Кабміні Володимира Гройсмана.

Коментарі
Додати коментар