До новин

Біржі вимагають діалогу з ФГВФО і НБУ щодо правил продажу активів збанкрутілих банків

17 червня, 2016
Резонансні справи
Біржі вимагають діалогу з ФГВФО і НБУ щодо правил продажу активів збанкрутілих банків

Ассоциації бірж вимагають від Фонду гарантування вкладів фізосіб та Національного банку залучити їх до розробки правил, за якими будуть продаватися активи неплатоспроможних банків.

Про це йдеться у зверненні до Адміністрації президента України, Кабінету міністрів, ФГВФО, НБУ, Генеральної прокуратури, НАБУ, АМКУ, а також до Міністерства фінансів, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Документ підписали директор Асоціації «Біржові та Електронні майданчики» Олег Падалка, генеральний директор асоціації «Союз бірж України» Борис Беренштейн, а також від асоціації «Професійні учасники товарного біржового ринку» Сергій Швидченко.

Підписанти висловлюють стурбованість тим фактом, що, на їхню думку, НБУ і ФГВФО можуть лобіювати інтереси іноземних компаній на шкоду українським компаніям. А саме, керівники асоціацій заявляють про наміри ФГВФО найближчим часом провести конкурс з відбору нових організаторів торгів активами неплатоспроможних банків. На думку авторів звернення, НБУ хоче завести на український ринок відразу дві американські компанії - Debt Exchange і First Financial Network. І умови майбутнього відбору можуть бути виписані таким чином, що право торгувати активами неплатоспроможних банків отримають тільки ці компанії, а також компанії з 100% державною участю в капіталі.

Своїм зверненням асоціації бірж вимагають залучити своїх учасників до розробки критеріїв, за якими в майбутньому буде здійснюватись відбір організаторів торгів банківськими активами, щоб не допустити створення ексклюзивних або монопольних умов будь-кому з учасників цього ринку. Оскільки монополізація ринку або створення ексклюзивних умов для окремих майданчиків створить корупційні ризики і призведе до погіршення надходжень до ФГВФО від реалізації активів неплатоспроможних банків.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВ приховав від учасників ринку розробку правил торгівлі активами банків-банкрутів.

Коментарі
Додати коментар