До новин

З активів Укрбізнесбанку незаконно зняли заборону відчуження, - ФГВФО

23 червня, 2016
Резонансні справи
З активів Укрбізнесбанку незаконно зняли заборону відчуження, - ФГВФО

На підставі фіктивної постанови державного виконавця та запису держреєстратора було виведено з-під заборони відчуження заставне майно ПАТ «Укрбізнесбанк».

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Фонду гарантування вкладів.

«Комісія Міністерства юстиції розглянула скаргу Фонду на дії державного реєстратора, у результаті яких з майна вартістю 2 млн грн, що належить Укрбізнесбанку, загальна заборгованість якого на даний час перевищує 112 млн грн, та виступало забезпеченням за іпотечним кредитом, виданим Укрбізнесбанку, було незаконно знято заборону відчуження, про що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно вилучено відповідний запис. Тим самим було вчинено спробу вивести ліквідне майно з-під застави», - зазначили у прес-службі.

Своє остаточне рішення Міністерство юстиції має винести до кінця цього тижня.

Про втілену у життя схему ліквідатору банку стало відомо у травні цього року.

«Як з’ясувалось, 21 квітня 2016 року державним виконавцем виконавчої служби Броварського міськрайонного управління юстиції Київської області Катериною Тимошенко до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об’єктів нерухомого майна було додано постанову про зняття арешту з майна боржника, яким виступало заставне майно ПАТ «Укрбізнесбанк». На підставі вказаної постанови державним реєстратором 23 квітня 2016 року було внесено запис про припинення обтяження-заборони відчуження на нерухоме майно, що виступало забезпеченням за кредитом, виданим ПАТ «Укрбізнесбанк», - розповіли у ФГВ.

Учиняючи ці дії, держреєстратор посилався виключно і тільки на вказану вище постанову про зняття арешту з майна боржника, начебто, видану відділом державної виконавчої служби Броварського міськрайонного управління юстиції Київської області 21 квітня 2016 року. У систему дана постанова була додана уночі – о 23:02 21 квітня.  

З’ясувавши це, уповноважена особа Фонду звернулась до начальника відділу державної виконавчої служби Броварського міськрайонного управління юстиції із вимогою про надання детальної інформації щодо підстав зняття обтяження з майна. Та виявилось, що жодного виконавчого провадження не відкривалось і не здійснювалось, вищевказаної постанови не виносилось. Так само до ВДВС Броварського МУЮ не надходило і виконавчих документів, боржником у яких було б ПАТ «Укрбізнесбанк», або власник заставного майна. Варто наголосити, що посадова особа - держвиконавець Катерина Тимошенко, від імені якої до Державного Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об’єктів нерухомого майна було додано вищевказану постанову, тривалий час до цього (з липня 2015 року) уже не працювала на посаді.

«Зважаючи на викладені факти, існують усі підстави стверджувати, що у такий спосіб зацікавлені особи намагалися уникнути виконання своїх зобов’язань, як позичальника, перед Укрбізнесбанком», - допускають у Фонді гарантування вкладів.

Окрім того, у ФГВ вважають, що виявлені факти є яскравим доказом існування схеми з виведення ліквідного майна із-під застави за кредитами неплатоспроможних банків. До того ж, даний випадок не єдиний. Подібна схема, також за участі відділу державної виконавчої служби Броварського міськрайонного управління юстиції, була застосована для зняття обмежень із об’єктів застави уже іншого неплатоспроможного банку – ПАТ «Укрінбанк». Фонд гарантування оскаржує і цей факт.

ФГВФО сподівається, що Міністерство юстицію дасть належну оцінку описаним діям і докладе максимум зусиль, аби надалі подібні схеми за участі державних реєстраторів, не втілювались у життя.

Коментарі
Додати коментар