До новин

Адвокати обговорили реформи

02 липня, 2016
Події
Адвокати обговорили реформи

1 липня в Києві відбувся V Всеукраїнський форум Асоціації адвокатів України з публічного права.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

На заході адвокати, судді, науковці, експерти та представники державних органів влади мали можливість обговорити питання податкового, медичного та фармацевтичного права, аспекти захисту корпоративних прав і актуальні питання права інтелектуальної власності. Дискусії точились як навколо таких загальних питань, як судова реформа та реформа адвокатури, реорганізація виконавчої служби, так і навколо аспектів практики Європейського суду з прав людини з податкових спорів, здійснення медичної практики та захисту прав суб’єктів медичного і фармацевтичного права у порядку конституційного та адміністративного судочинства, юридичних засобів захисту від рейдерства, деофшорізації та захисту прав інтелектуальної власності через Антимонопольний комітет України.

За словами президента Всеукраїнської громадської організації «Асоціація адвокатів України» Олега Рачука, форум – це платформа для спілкування і пошуку відповіді на ті виклики, що постають сьогодні перед юридичною спільнотою України. На форумі адвокати обговорять питання адвокатського самоврядування, питання строків ротацій по виборним посадам, а також питання щодо прав і гарантій адвокатської діяльності.

Член правління Асоціації адвокатів України Марина Саєнко зазначила, що форум є майданчиком не тільки для професійного обговорення нагальних і актуальних питань правників, а також для неформального спілкування адвокатської спільноти. «Це чудова нагода побачити представників державного апарату, яким можна безпосередньо поставити актуальні питання і тут же отримати відповіді, а така можливість трапляється не часто», - зазначила вона.

«Це гарний професійних майданчик для обміну думками, досвідом, знаннями, особливо, якщо мова йде про нові реформи – сьогодні ми з перших вуст почуємо про судову реформу, адвокатську реформу,  виконавчу і реєстраційну реформи. Форум - це ще й професійний обмін думками, що дуже корисно», - додав Член правління Асоціації адвокатів України Микола Пашинський.  

За словами пана Пашинського, внаслідок останніх реформ у адвокатів з’явиться більше можливостей взяти участь в реформуванні судової системи України – очікується зміна суддів Верховного суду, Вищого касаційного суду, і адвокати, які мають стаж  і бажання, можуть стати суддями. «Я вважаю, що серед адвокатів буде багато бажаючих. Це дозволить очистити і поміняти формат судової гілки. До того ж потім ніхто не зможе дорікнути адвокатам, що вони нічого не робили для реформу судової системи», сказав Микола Пашинський.

На прохання інформпорталу «Банкрутство та Ліквідація» адвокати прокоментували зміни, що очікують на адвокатуру після проведення судової реформи. Опитані учасники форуму наголосили, що введення так званої монополії на адвокатське представлення в судах насправді не є монополією, а навпаки – підвищить гарантії захисту осіб, що потребують правової допомоги.

Адвокати також прокоментували чутки, що поширюються останнім часом у зв’язку з «монополією» на представлення інтересів в судах – начебто внаслідок цього послуги адвокатів суттєво подорожчають. За словами Олега Рачука, цього очікувати не слід, оскільки показник вартості послуг залежить від рівня платоспроможності населення: чим багатше населення, тим вище гонорари адвокатів і тим активніше користуються їх послугами клієнти. «Якщо Україна буде виробляти «Мерседеси», то питання гонорару українського адвоката на рівні гонорару колеги з Німеччини відпаде саме собою», - сказав він. Микола Пашинський в свою чергу зазначив, що вже зараз в Україні є велика кількість адвокатів, до того ж відповідно до законодавства протягом певного часу нинішні юрисконсульти отримають можливість стати адвокатом за спрощеною процедурою, і їх кількість може збільшитись. «Але хочу сказати, що хороші адвокати завжди будуть дорогі незалежно від того, чи буде у них виключне представництво в судах, чи ні», - додав Пашинський.

Голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазенкош відмітив високий організаційний рівень форуму и якісний склад спікерів та запрошених.

Коментарі
Додати коментар