До новин

У ВСУ відбувся брифінг щодо справи про банкрутство «Спарти»

18 липня, 2016
Резонансні справи
У ВСУ відбувся брифінг щодо справи про банкрутство «Спарти»

15 липня 2016 року у Верховному Суді України відбувся брифінг, на якому суддя-спікер Верховного Суду України від Судової палати у господарських справах Анатолій Ємець поінформував представників засобів масової інформації про результати розгляду справи № 3-774гс16 за заявою ліквідатора ТОВ промислово-фінансової групи «Спарта» Самошоста І.І. про банкрутство.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі ВСУ.

У брифінгу також взяли участь суддя Верховного Суду України, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко та суддя-спікер Верховного Суду України від Судової палати у кримінальних справах Галина Канигіна.

Суддя ВСУ Анатолій Ємець наголосив на тому, що напередодні розгляду зазначеної справи Судовою палатою у господарських справах ВСУ відбулася спроба прямого тиску на суд та впливу на суддю-доповідача у справі.

Суддею-доповідачем у вказаній справі шляхом автоматизованого розподілу судових справ був визначений Анатолій Ємець 21 червня 2016 року. Вивчивши матеріали заяви, суддя відкрив провадження та призначив справу до розгляду Судовою палатою у господарських справах на 13 липня 2016 року.

12 липня 2016 року перед початком судового засідання у справі Спеціалізована антикорупційна прокуратура, яка є самостійним структурним підрозділом Генеральної прокуратури України, без дотримання процедури, передбаченої законодавством, направила повістку на ім’я судді Верховного Суду України Анатолія Ємця, призначивши дату для надання свідчень у якості свідка у кримінальній справі за фактом сприяння незаконній ліквідації ТОВ промислово-фінансової групи «Спарта» на 15 липня 2016 року.

У 2006 році ТОВ «Спарта» отримало кредит у ПАТ «Банк Форум». ТОВ «Спарта» зобов’язання за договором не виконало, а з 2010 року у судах розглядалася справа про стягнення кредитної заборгованості. За рішеннями судів, які вступили в законну силу, ТОВ «Спарта» було визнано банкрутом у 2011 році.

ПАТ «Банк Форум» є комерційним банком. Постановою Правління Національного банку України від 13 березня 2014 року ПАТ «Банк Форум» було віднесено до категорії неплатоспроможних і у зв’язку з цим виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення про початок виведення ПАТ «Банк Форум» з ринку та здійснення в ньому тимчасової адміністрації з 14 березня 2014 року. А з 13 червня 2014 року Правління НБУ прийняло рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Банк Форум».

У 2016 році без мотивації поновлення пропущеного строку Вищий господарський суд України прийняв заяву уповноваженої особи ПАТ «Банк Форум», що виступає стороною у справі про ліквідацію ТОВ «Спарта», про перегляд рішень судів нижчої інстанції. ВГСУ скасував попередні судові рішення, незважаючи на сплив терміну позовної давності, чим власне порушив принцип правової визначеності, закріплений у статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Зазначена справа дійшла до Верховного Суду України. На засіданні, яке відбулося 13 липня 2016 року, Судова палата у господарських справах ВСУ одноголосно прийняла рішення у справі, заяву ліквідатора ТОВ промислово-фінансової групи «Спарта» Самошоста І.І. задовольнила, постанову суду касаційної інстанції скасувала, постанову суду апеляційної інстанції за 2011 рік залишила в силі. Отже, Верховний Суд України скасував незаконну постанову Вищого господарського суду України, постановивши остаточне рішення.

Голова ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко наголосила на тому, що згідно з чинним законодавством суддя зобов’язаний повідомити Раду суддів України та правоохоронні органи, якщо вважає, що на нього було вчинено тиск під час здійснення професійної діяльності. Звернення судді Верховного Суду України Анатолія Ємця до РСУ буде розглянуто, однак факт здійснення тиску на суддю очевидний, оскільки кримінальне провадження органом досудового розслідування – Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою було відкрито 11 липня 2016 року, саме напередодні розгляду справи Верховним Судом України. До ухвалення рішення у справі суддя не має права давати коментарі або іншим чином розкривати таємницю нарадчої кімнати, підкреслила Валентина Сімоненко.

Коментарі
Додати коментар