До новин

Суд підтвердив законність повернення у держвласність ЗаАлК

22 липня, 2016
Резонансні справи
Суд підтвердив законність повернення у держвласність ЗаАлК

Київський апеляційний господарський суд підтвердив повернення в державну власність 68,01% акцій Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату, що раніше належали російській та кіпрській компаніям, залишивши в силі рішення суду нижчої інстанції.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на заяву прес-служби Генеральної прокуратури України.

У ГПУ нагадали, що в лютому 2001 року між Фондом держмайна та ПАТ «АвтоВАЗ-Інвест» було укладено договір купівлі-продажу пакета акцій комбінату, за умовами якого, крім зобов'язання покупця сплатити ціну пакета акцій, також належало обов'язкове погашення ним боргів приватизованого підприємства, зокрема довгострокових зобов'язань перед Державним експортно-імпортним банком України за кредитним договором на суму понад 75 млн дол.

Покупці контрольного пакета акцій комбінату - «АвтоВАЗ-Інвест» (Росія) і кіпрська компанія Velbay Holdings Limited - уникали виконання зобов'язань. Це стало причиною звернення Генпрокуратурою до суду, позов ГПУ було задоволено. Обґрунтованість вимог прокурора підтвердили суди апеляційної та касаційної інстанцій, а також Верховний суд України.

Відповідач звернувся до суду, зробивши спробу залишити пакет акцій у своїй власності, однак столичний апеляційний господарський суд своїм рішенням від 19 липня залишив у силі попереднє рішення про розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій підприємства вартістю згідно з договором більше 380 млн грн та повернення їх у власність держави.

Раніше повідомлялося, що співробітники СБУ виявили та зупинили спробу російських власників ЗАлК незаконно вивезти обладнання з непрацюючого підприємства. З літа 2014 року ЗАлК остаточно зупинив випуск продукції.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, збиток ЗАлК зріс на 12% до 1,34 млрд.

Коментарі
Додати коментар