До новин

НАБУ і прокуратура збираються провести обшуки в офісах українських адвокатів

30 серпня, 2016
Резонансні справи
НАБУ і прокуратура збираються провести обшуки в офісах українських адвокатів

Перша двадцятка рейтингу юридичних компаній повинна готуватися до обшуків.

Про це повідомляє Денис Писаний, керуючий партнер Адвокатського бюро «Дениса Писаного», пише інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Причина -  клієнти цієї двадцятки - досить відомі люди, «схемники», ті, хто брав участь в «схемах» з «розпилу» державного бюджету. За моєю інформацією, «маски-шоу» можна очікувати у 80 адвокатських офісах. Обшуки проводитимуть у рамках нових справ, які збирається почати Генпрокуратура. Вони пов'язані з розслідуваннями щодо газових питань. Зрозуміло, що всі минулі гучні угоди супроводжували юристи і адвокати. Вони першими і потраплять під удар співробітників НАБУ», - заявляє Денис Писаний.

За словами правозахисника, головна зацікавленість слідчих під час обшуку полягає у вилученні документів за тими угодами, з яких можна дізнатися про всіх фігурантів справи і їх фінансовий інтерес.

«Більшість юридичних компаній не оцифровує свій архів, а зберігають його у паперовому вигляді в офісі. Там зберігаються документи ще з початку діяльності цих юрфірм. І так роблять навіть найвідоміші компанії. Тому будь-якому спецпідрозділу, який захоче отримати інформацію про всіх клієнтів юркомпанії і їх діяльність, досить лише провести відповідний обшук та вилучити потрібну пачку паперів», - пояснює Денис Писаний.

Адвокат упевнений, такий підхід правоохоронців до пошуку необхідної інформації шкідливий системі українського правосуддя в довгостроковій перспективі.

«Це нівелює професію адвокатів повністю. Моя особиста думка: при нинішньому законодавстві адвокат в Україні практично не може захистити свого клієнта. При цьому в НАБУ набрали якихось антиінтелектуальних людей, які навіть не знають процесуальний статус адвокатів у справі - вони можуть не допустити адвоката на обшук, вилучити у нього особисті документи, хоча це заборонено законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Адвокати з огляду на це хотіли навіть проводити акції протесту в Страсбурзі, звертатися до Єврокомісії», - розповідає Денис Писаний.

Окрім того, намір НАБУ обшукувати адвокатські офіси в деяких випадках ставить під загрозу життя конкретних адвокатів.

«Немає людини - немає проблеми. Ми поки не чули про таке, але ніхто не гарантує, що подібне «легке» рішення не спаде комусь на думку. Є цивілізовані клієнти, а є і такі, у кого ще 90-ті з голови не вийшли», - підкреслює Денис Писаний.

Коментарі
Додати коментар