До новин

Незабаром Гонтарева стане найкращим банкіром Європи

05 вересня, 2016
Нагороди
Незабаром Гонтарева стане найкращим банкіром Європи

Робота голови Нацбанку Валерії Гонтаревої в 2016 році досягла рівня «B +», тоді як минулого року її діяльність оцінювалась на рівні «C».

Такі дані опубліковані в журналі Global Finance, який щорічно оцінює роботу керівників центробанків, починаючи з 1994 року, повідомляє  інформаційний портал   Банкрутство & Ліквідація.

Робота глав центробанків 75 ключових країн і Євросоюзу оцінюється за шкалою від «А» до «F» за такими напрямками: контроль над інфляцією, цілі економічного зростання, стабільність валюти і управління процентною ставкою.

Кращими в 2016 році визнані очільники центральних банків Ізраїлю, Лівану, Парагваю, Перу, Філіппін, Тайваню, Сполучених Штатів і Росії. Їхня робота оцінена Global Finance на рівні «A».

Рівень «В +», разом із Гонтаревою отримали голова Нацбанку Данії Ларса Рогдая, керівник Європейського центрального банку Маріо Драгі, глави центробанків Колумбії, Болівії, Коста-Рики, Уругваю, Південної Кореї, Кенії та ОАЕ.

Минулого року успіхи Валерії Гонтаревої були оцінені на рівні «C».

Проте, на думку видання depo.ua, сприймати рейтинги Global Finance надто серйозно не варто. Якщо проаналізувати рейтинг американських журналістів прискіпливо, то особливо пишатися пані Гонтаревій нема чим.

Рейтинг Global Finance охоплює лише третину європейських країн, хоча і найбільших. До нього потрапляють далеко не всі голови центральних банків. Зокрема цього року в рейтингу по Європі представлені лише 16 країн, тоді як загалом в Європі їх більше 50-ти.

Global Finance взагалі не схильний ставити надто низькі оцінки. Діяльність банкірів оцінюється за шкалою від «А» до «F», а враховуючи можливості оцінок з плюсом та мінусом, виходить 18-бальна система.

Цього року з європейських голів центробанків лише двоє отримали оцінку, нижчу за «В»: білоруський – «С» та угорський – «D». Решта ж голів центробанків оцінені в діапазоні від «А» до «В».

Оцінку «В+» крім Гонтаревої отримали ще п'ять голів центробанків із 16-ти. На «В» оцінили ще шістьох, а троє головних банкірів взагалі оцінки не отримали.

Крім того, Global Finance традиційно ставить досить високі оцінки банкірам з пострадянського простору. Про що свідчить оцінка «А» для росіянки Ельвіри Набіулліної. Наприкінці 90-х до переліку найкращих банкірів світу потрапляв Віктор Ющенко, а в 2012-му – сумнозвісний Сергій Арбузов. 

Нагадаємо, портал Банкрутство & Ліквідація повідомляв, що станом на 29 серпня 2016 року з українського ринку було виведено 113 банківських установ.

Згідно з даними ФГВФО, в Україні вже ліквідовано 32 банки-банкрута. В управлінні Фонду гарантування вкладів загалом перебуває 81 банк, серед яких у стадії ліквідації – 77 неплатоспроможних.

Коментарі
Додати коментар