До новин

Банкрутів побільшає

06 вересня, 2016
Події
Банкрутів побільшає

Якщо найближчим часом Україна не отримає траншу від МВФ, то НБУ не вдасться утримати гривню на нинішньому курсі.

Про це повідомляє  інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на УНІАН.

Національний банк України вважає актуальним прогноз щодо інфляції на рівні 12% на кінець поточного року і 8% на кінець наступного року, незважаючи на поточну волатильність на валютному ринку. Про це заявив заступник глави НБУ Олег Чурий.

За його словами, забезпечити такий рівень інфляції можливо завдяки кільком позитивним для валютного ринку факторам, а саме: збільшення надходжень експортної виручки через зростання цін на сталь і залізну руду, а також від продажу нового врожаю.

«Важливим фактором для ослаблення коливань курсу стане відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, чого ми очікуємо найближчим часом. Це забезпечить і зростання міжнародних резервів, і послабить психологічний тиск на курс гривні», — зазначив Чурий.

Разом із тим, на стан валютного ринку найближчим часом можуть вплинути кілька короткострокових факторів, – вважає він.

По-перше, 5 вересня є святковим вихідним днем у США, у зв’язку з чим надходження валютної виручки на рахунки українських банків традиційно скорочуються і спостерігається надлишковий попит на валюту.

По-друге, на початку вересня, згідно з розробленим графіком, тимчасово зріс попит на валюту для репатріації дивідендів.

«Ці фактори матимуть нетривалий вплив і не призведуть до волатильності гривні, несумісною з досягненням інфляційних цілей. Національний банк України має намір і надалі проводити при необхідності валютні інтервенції, щоб стримувати волатильність курсу, спричинену тимчасовими факторами, оскільки курс гривні чинить істотний вплив на рівень інфляції», — підкреслює Чурий.

Також він нагадав, що в серпні регулятор відновив продаж валюти на міжбанківському валютному ринку, у тому числі з 31 серпня провів 4 аукціони, в ході яких продав 140 мільйонів доларів США.

«Національний банк має всі можливості для подальшого згладжування коливань завдяки нарощуванню міжнародних резервів протягом останніх п’яти місяців до рівня 14,1 мільярда доларів США», — зазначив Чурий.

Нагадаємо, вартість гривні до долара з 10 серпня планомірно знижується на 5-10 копійок щодня, подолавши позначку 25 гривні/долар після двомісячного перебування в межах 24,7-24,9 гривні/долар.

Експерти прогнозують коливання курсу гривні восени, допускаючи девальвацію до 27 гривні/долар у зв’язку з виплатами за зовнішніми боргами і закупівлями природного газу на тлі неясності перспектив продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

За даними Національного банку, середньозважений курс гривні на міжбанку наразі встановився на рівні 26,7903 гривні/долар, учасники ринку уклали 402 угоди на суму 219,84 мільйона доларів.

Історичний мінімум курсу був зафіксований у лютому 2015 року на рівні 30,01 гривні/долар.

Коментарі
Додати коментар