До новин

Страхування відповідальності приватних виконавців – як це буде?

07 вересня, 2016
Події
Страхування відповідальності приватних виконавців – як це буде?

Учасники страхового ринку, юристи, експерти та судді обговорили аспекти майбутньої діяльності інституту приватних виконавців під час круглого столу «Страхування цивільно-правової відповідальності приватних виконавців: можливі проблеми та перспективи впровадження в Україні», який пройшов 6 вересня у Києві.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Нагадаємо, що зміни до законодавства, які передбачають появу інституту приватних виконавців, Верховна Рада прийняла у червні цього року. А вже 6 жовтня приватні виконавці, згідно до законів, можуть долучитись до виконання рішень судів.

Страхування відповідальності приватних виконавців не тільки передбачено українським законодавством, це також є рекомендацією Європейської Комісії.

Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Олександр Залєтов у своєму виступі вказав, що 260-270 страхових компаній можуть надати послуги страхування відповідальності приватних виконавців. Справа тільки за розробленням типового договору, який дасть можливість розпочати цей процес.

Генеральний директор Української федерації убезпечення Галина Третьякова підняла питання ціни послуг страхування для приватних виконавців – на її думку, ціна в жодному разі не повинна встановлюватись «згори», а має диктуватись виключно умовами ринку. Галина Третьякова зазначила, що тільки в такому випадку вартість витрат на страхування для виконавців буде знижуватись, а якість послуг, які надаватимуть страхові компанії, зростатиме.

Учасники круглого столу під час дискусії підняли кілька проблемних питань, які необхідно буде врегулювати. Зокрема, щодо різниці  вартості активів, якими будуть оперувати приватні виконавці у столиці або великих містах, і – в регіонах.  Велика різниця у вартості активів має знайти своє відображення і у вартості послуг страхування приватних виконавців, які будуть працювати у «грошовитому» Києві чи у «бідній» провінції.

Організаторами круглого столу виступили Центр комерційного права за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерство юстиції України.

Організатори запросили до участі також експертів з інших країн, аби ті поділились досвідом організації інституту приватних виконавців та страхування їх відповідальності.

Зокрема експерт із Сербії Александар Заріч зазначив, що в його країні інститут приватних виконавців досить молодий – вони почали працювати лише цього року. Незважаючи на це, вони вже встигли виконати 543 тис. проваджень. Александар Заріч розповів, що страхування відповідальності виконавців відбувається по трьох напрямках: професійна відповідальність – EUR 100 тис., страхування офісу – EUR 20 тис. та страхування активів – EUR 30 тис.

Приватний виконавець із Болгарії Катілін Попов, у свою чергу, поділився статистикою страхування діяльності приватних виконавців: у 2006 році було застраховано 145 приватних виконавців, тоді як цього року – вже 225.

Директор Центру комерційного права Валентина Данішевська наприкінці роботи круглого столу зазначила, що всі бажаючі можуть записатись у робочу групу, яка напрацює необхідні документи, аби вже найближчим часом укласти перший договір про страхування відповідальності приватного виконавця.

Коментарі
Додати коментар