До новин

Володимир Пилипенко: Вищий адміністративний суд фактично вже ліквідовано

07 вересня, 2016
Події
Володимир Пилипенко: Вищий адміністративний суд фактично вже ліквідовано

6 вересня у Києві юридична та суддівська спільнота дискутували з питань реформи українського судочинства в рамках Міжнародної конференції «Адміністративна юстиція в Україні: досягнення та перспективи». Спільними зусиллями захід організували Вищий адміністративний суд України, Всеукраїнська громадська організація «Асоціація адміністративних суддів», Громадська організація «Асоціація податкових радників», Всеукраїнська громадська організація «Асоціація адвокатів України» та платформа Taxlink.

«Я бачу, що Вищий адміністративний суд уже фактично ліквідований. Чому? Вже майже половинна суддів написали заяви про відставку. Виходить, що суд працює впівсили. А що, зменшилась кількість справ?» – заявив під час конференції представник України у Венеціанській комісії  Володимир Пилипенко, пише інформаційний портал  Банкрутство & Ліквідація.

Також експерт наголосив, що нинішня ситуація в адміністративній юстиції вкрай вигідна нинішнім можновладцям.

«Ви не замислювалися, що при ліквідації Вищого адміністративного суду ліквідовується юрисдикція судової влади з певних категорій спорів, де однією зі сторін  може виступати Верховна Рада, Президент України, Вища рада юстиції, Вища кваліфікаційна комісія. Хто буде здійснювати судочинство в цій сфері? По цих категоріях спорів? Поки ми не маємо на це відповідей. Фактично не буде куди поскаржитися на тих, хто реформує суд», – наголосив Володимир Пилипенко.

Крім того, за його словами, уже більш як 150 адміністративних судів по всій Україні зараз на межі закриття.

«Я  не бачу черг, які стоять перед Вищою кваліфікаційною комісією, з тих, хто хоче стати новим суддею. Якщо вийти на вулицю й запитати людей: хто хоче стати суддею? У відповідь почуєте: «Суддею? Нема дурних!» Натомість у нас дуже багато розвелось тих, хто хоче судити суддів. А 150 адміністративних судів  на межі закриття. Буде замок висіти. Яка це реформа? Якщо людина побачить перед собою суд, закритий на замок, то для неї це не буде реформою», – підкреслив  представник України у Венеціанській комісії  Володимир Пилипенко. 

Коментарі
Додати коментар