До новин

Чи можна купити свідоцтво приватного виконавця?

08 вересня, 2016
Резонансні справи
Чи можна купити свідоцтво приватного виконавця?

Хочеш стати приватним виконавцем – збирай на хабар. Принаймні про це активно почали писати вітчизняні ЗМІ. За даними їхніх джерел, за отримання «ліцензії» приватного виконавця доведеться викласти 50 тис. доларів.

Редакція інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація» вирішила поцікавитися, наскільки такі плітки можуть мати під собою реальне підґрунтя й запитала про це знаного в Україні лобіста впровадження інституту приватних виконавців - Олексія Воронька, партнера юридичною фірми Ario.

-Пане Олексію, ходять чутки, що «квиток» у професію приватного виконавця зараз коштує 50 тис. доларів. Наскільки це відповідає дійсності?

- Чутки ходять. Хочу відразу зазначити, що діяльність приватного виконавця не підпадає під дію норм Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності». Тому ніяких ліцензій особа, яка планує займатися діяльністю приватного виконавця, отримувати не повинна.

Розпочати роботу приватний виконавець зможе тільки тоді, коли пройде стажування (для адвокатів, арбітражних, державних виконавців це не потрібно), навчання і здасть кваліфікаційний іспит у вигляді електронного тестування. Після цього він отримає відповідне свідоцтво про зарахування до професії, як, наприклад, адвокат або нотаріус, і відомості про нього будуть внесені до Єдиного реєстру приватних виконавців.

Повернемося до чуток. На те вони і чутки, щоб ходити. Цифри в 50 тисяч (доларів. - ред.) не чув, а ось 10 називали. Але ні мені, ні комусь із моїх колег, з якими я підтримую тісні стосунки, таких пропозицій не надходило. А якби і надійшло – ми «не за те боролися», коли розробляли проект реформи системи виконання судових рішень. Не виключаю, що за цими чутками стоять люди, в тому числі багато впливових осіб, які не хочуть реформи системи виконання рішень. Навіть бояться її. Тому що коли вона запрацює – їм доведеться повертати борги, а вони цього дуже не хочуть. Виходить, за цими чутками можуть стояти ті, кому потрібно дискредитувати саму професію приватного виконавця. Мовляв, дивіться, так вони ж купують свої посвідчення приватного виконавця!

А може, цими чутками Мін'юст попереджають: не потрібно грати з вогнем. Країна гостро потребує того, за що відповідає Міністерство юстиції – справедливості. А про яку справедливість може йти мова, якщо виконується менш як 5% судових рішень? Неможливо стягнути аліменти, змусити порушників ПДР заплатити штрафи, а високих посадових осіб або тих самих політиків – повернути борги. Тому що сьогодні багато хто платить державним виконавцям за те, щоб вони не виконували судових рішень. А суспільство потребує виконання рішень.

Рішення суду, яке неможливо виконати – «пшик», не дорожчий за ціну того паперу, на якому його надрукували. Так що ця чутка може бути попередженням: якщо чиновники Мін'юсту дозволять собі таку торгівлю свідоцтвами приватних виконавців – це може погано скінчитися. Перш за все, для чиновників. Це сигнал, що суспільство не потерпить існування «лавочки».

Звичайно, я допускаю, що в професію намагатимуться заходити непорядні й некваліфіковані люди, які за своєю натурою і цілями гірші за колекторів. Якщо їм вдасться обійти фільтри, позначені в прийнятому Законі – це заслуговуватиме на окремі розгляди.

 А якщо на цьому почнуть заробляти чиновники, думаю, в НАБУ оперативно реагуватимуть на сигнали про таку торгівлю правом на зайняття професією приватного виконавця, а ми їм допоможемо.

Коментарі
Додати коментар