До новин

Активи ВТБ в Україні не купують. Продають кредитний портфель

09 вересня, 2016
Події
Активи ВТБ в Україні не купують. Продають кредитний портфель

Переговори про продаж української «дочки» російським ВТБ зазнали фіаско.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Нагадаємо, що у травні ц.р. глава ВТБ Андрій Костін заявив про намір продати українську філію ВТБ. Пропозиція зацікавила двох претендентів - групу СКМ і ТАСкомбанк.

Проте переговори завершилися нічим, оскільки оцінки потенційних покупців і продавця радикально розходилися.

Нині група ВТБ вирішила позбутися активів в Україні іншим шляхом – продати кредитний портфель, щоб не йти з ринку з порожніми руками.

Проте і цей продаж видається малоймовірним. Кредитний портфель українського ВТБ станом на 1 липня становив 13,3 млрд гривень. На думку аналітика ІК «Алор» Кирила Яковенка, «знайти покупців на такий обсяг кредитів в Україні буде непросто. Крім того, потенційних покупців можуть відлякати ризики погіршення обслуговування кредитів після продажу, які досить високі в даному випадку».

За підсумками І півріччя український ВТБ отримав збиток 4,9 млрд гривень. Загальний прибуток групи ВТБ, згідно з міжнародною звітністю, становить 17,8 млрд руб.

ВТБ уже практично позбувся одного з українських активів. На початку вересня глава ВТБ Костін повідомив, що банк «БМ Україна», який також входить до групи ВТБ, може бути закритий найближчим часом через брак капіталу. За його словами, група хотіла продати цей актив, але швидко знайти покупця не вдалося, а провести докапіталізацію банку не дозволило керівництво України.

ВТБ є другим за активами банком у Росії. 60,9% акцій банку належать державі. Позаочі ВТБ називають «банком Путіна», хоча офіційних даних з цього приводу немає.

Коментарі
Додати коментар