До новин

Очільники найбільших 40 банків радились із головою НБУ

13 вересня, 2016
Події
Очільники найбільших 40 банків радились із головою НБУ

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева 12 вересня 2016 року провела зустріч із керівниками найбільших банків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, посилаючись на прес-службу НБУ.

Голова НБУ офіційно представила нового в.о. заступника Голови НБУ Романа Борисенка, який відповідатиме за роботу фінансово-адміністративного блоку банку.

Голова НБУ наголосила, що інформація про приватизацію Банкнотно-монетної фабрики в ході другого етапу трансформації банку не відповідає дійсності. «БМД залишиться в структурі Національного банку», - наголосила Валерія Гонтарева.

Водночас Національний банк України працює над втіленням проекту cashless economy. За попереднім прогнозом НБУ, у 2020 році рівень готівки в економіці (відношення М0 до ВВП) має становити 7,5%. Тоді як  на кінець 2015 року цей показник становив 15,6%. Голова НБУ анонсувала, що планується спеціальна зустріч із банкірами для обговорення цього проекту та внесення до нього відповідних пропозицій від банків.  

Правління Національного банку підкреслило ознаки макроекономічної стабілізації. «Економіка поступово відновлюється, а інфляція стрімко знизилася. Зокрема, волатильність на валютному ринку, яка спостерігалася на початку вересня, також збігається з нашими прогнозами, - зазначив заступник Голови НБУ Дмитро Сологуб. – Тож ціль з інфляції на рівні 12% на кінець поточного року є цілком досяжною».

У свою чергу, заступник Голови НБУ Олег Чурій окреслив чинники, що впливатимуть на валютний ринок найближчим часом. Це, насамперед, надходження експортної виручки від продажу нового врожаю, що компенсуватиме падіння цін на зернові. До зменшення коливань на валютному ринку має призвести поновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, яке очікується вже цього тижня.

Голова НБУ наголосила, що для подальшої валютної лібералізації необхідні як макроекономічні передумови, так і наявність інших обмежень для непродуктивного відтоку капіталу через низькоподаткові юрисдикції.

Заступник Голови НБУ Катерина Рожкова розповіла про хід докапіталізації топ-20 банків України. «На сьогодні п’ять банків повністю виконали програму докапіталізації, ще п’ять виконали програму на цей рік достроково, а чотири банки перебувають  у стадії затвердження своїх програм докапіталізації», - зазначила вона. Також подовжено строки виконання банками нормативів капіталу. Друга двадцятка банків має вийти на нульовий рівень достатності капіталу до кінця листопада 2016 року, а на 5% – до кінця лютого 2017 року.

Валерія Гонтарева зазначила, що банки у цьому році вже докапіталізувалися на суму понад 100 млрд грн.

Висока ліквідність банків дозволила їм суттєво знизити заборгованість перед НБУ. Цей показник впав до рівня початку 2014 року. Тільки за вісім місяців 2016 року основна сума кредитів рефінансування зменшилась на 25 млрд грн.

Катерина Рожкова зазначила, що в 2017 році банкам необхідно сконцентруватися на питанні прибутковості, бо ефективність діяльності банківської системи продовжує знижуватися, а наявні збитки негативно впливають на капітал.

Крім того, вона нагадала, що у вересні Національний банк вперше перевірятиме звіти банків щодо величини кредитних ризиків, підготовлені відповідно до нового положення, яке набуває чинності 01 січня 2017 року, а з 01 вересня 2016 року  почало діяти у тестовому режимі.

Нагадаємо, що Національний банк України проводить регулярні наради з топ-менеджерами найбільших 40 банків  з 2014 року. Останній рік такі зустрічі проходять один раз на місяць (за винятком літніх місяців). Наразі у перших 40 банків зосереджено 96% всіх активів банківської системи. Наступна зустріч із банкірами відбудеться у жовтні.

Коментарі
Додати коментар