До новин

НБУ знизив облікову ставку до 15% річних

16 вересня, 2016
Події
НБУ знизив облікову ставку до 15% річних

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 15% річних з 16 вересня 2016 року.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили в прес-службі  НБУ.

Розмір облікової ставки на рівні 15% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 15 вересня 2016 року № 277-рш «Про розмір облікової ставки».

Пом’якшення монетарної політки обумовлено подальшим зниженням ризиків для цінової стабільності та узгоджується з цілями щодо інфляції – 12% +/-3 п.п. на 2016 рік та 8% +/-2 п.п. на 2017 рік.

Динаміка споживчих цін в останні місяці відповідала прогнозу Національного банку: в серпні 2016 року інфляція становила у річному вимірі 8,4%.

Інфляційний тиск продовжував послаблюватися, про що свідчить подальше уповільнення базової інфляції – до 7,4% у річному вимірі. Це зумовлювали низький сукупний попит, висока пропозиція продовольчих товарів та стримана грошово-кредитна політика. На цьому тлі подальше покращення продемонстрували також інфляційні очікування як серед населення, так і серед бізнесу та експертної спільноти.

Економічна активність поступово відновлюється: у ІІ кварталі зростання реального ВВП прискорилося до 1,3% у річному вимірі. У липні зростання індексу випуску базових галузей зберіглося на рівні 1,7% у річному вимірі.

У ІV кварталі 2016 року показник інфляції в річному вимірі наблизиться до рівня 12%. Переважно як результат відображення в статистиці підвищення тарифів на комунальні послуги. Базова інфляція, за оцінками Національного банку, продовжить уповільнюватися, демонструючи подальше послаблення фундаментального інфляційного тиску.

Волатильність обмінного курсу, що посилилася в серпні-вересні, не створила суттєвих ризиків для виходу інфляції за межі цільових показників (12% +/-3 п.п. на кінець 2016 року та 8% +/-2 п.п. на кінець року).

Як уже повідомляв «Банкрутство & Ліквідація», завершення другого перегляду програми співпраці з Міжнародним валютним фондом стане важливим фактором покращення очікувань, джерелом надходження фінансування до країни та сигналом як для вітчизняних, так і зовнішніх інвесторів, що Україна на правильному шляху до відновлення стійкого економічного зростання.

 

Коментарі
Додати коментар