До новин

«Дельта Банк» може втратити активи на 450 млн грн

16 вересня, 2016
Резонансні справи
«Дельта Банк» може втратити активи на 450 млн грн

Через фальсифікацію документів і шахрайські дії втрати АТ «Дельта Банк» може активи у вигляді забезпечених високоліквідною іпотекою кредитів на суму близько 450 млн грн.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили в прес-службі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Один із найбільших мобільних операторів відступив права вимоги на свої кошти, які були розміщені на рахунках у «Дельта Банку», на користь фінансовій компанії. Банк з підстав, визначених чинним законодавством, заперечив відступлення прав.

Після відкликання ліцензії і початку ліквідації АТ «Дельта Банк» мобільний оператор не заявився як кредитор АТ «Дельта Банк», однак кредиторські вимоги подала фінансова компанія. Банк повідомив останній про відмову в прийнятті кредиторських вимог за рахунками мобільного оператора.

Отже, ані мобільний оператор, ані фінансова компанія не є кредиторами АТ «Дельта Банк», оскільки відповідно до ч. 8 ст. 49 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» «вимоги, не включені до реєстру акцептованих вимог кредиторів, задоволенню в ліквідаційній процедурі не підлягають і вважаються погашеними».

Незважаючи на це, фінансова компанія відступила частину свої вимог на користь групи позичальників банку, які є власниками мережі магазинів, що спеціалізується на реалізації одягу, взуття та аксесуарів преміум категорії.

Загальна заборгованість за їхніми іпотечними кредитами, забезпеченням за якими виступали високоліквідні об’єкти нерухомості, становить близько 450 млн грн. Крім того, ці кредити були передані «Дельта Банком» у заставу Національному банку України за видане рефінансування.

З метою виведення вказаних активів з банку група позичальників подала заяву про відступлення та заяву про зарахування зустрічних вимог. При цьому «Дельта Банк» письмово не визнав відступлення (з огляду на те, що фінансова компанія не могла передавати  права, які їй не належать) та зарахування зустрічних вимог. Також зарахування зустрічних прав у період ліквідації заборонено згідно зі ст. 46 Закону, а вказаний випадок не підпадає під виключення, зазначені у цій статті.

Крім того, вказана група позичальників ініціювала судовий розгляд. Для виведення справи з підсудності Києва (місцезнаходження банку-відповідача) вони визначили першим відповідачем третю особу з місцезнаходженням у Львові. Вимоги до цього відповідача (витребування документів) носять явно штучний характер. Пізніше, в межах вже порушеного судового провадження, всіма трьома позичальниками було сформовано позовні вимоги до «Дельта Банку» щодо припинення кредитних зобов’язань та припинення забезпечення (іпотеки).

Спір розглядався у Залізничному районному суді м. Львова.

 

Щоб «Дельта Банк» не дізнався про судовий процес та не зміг захистити свої інтереси, було сфальсифіковано поштові документи. Повідомлення, які суд надсилав на адресу «Дельта Банку», в т.ч., можливо, й повістки про судові засідання, надходили до поштового відділення, з якого їх забирала невстановлена особа. Причому вона надавала сфальшовану довіреність, виписану на справжнього працівника банку, який документи не отримував та не міг отримувати.

У результаті «Дельта Банк» не знав про судовий процес та не міг брати в ньому участь.

21 червня ц.р. суд виніс рішення, яким були визнані припиненими зобов'язання групи позичальників перед «Дельта Банком», а також було припинено застави та іпотеки, що забезпечували виконання зобов’язань за кредитними договорами.

«Дельта Банк» дізнався про таке судове рішення наприкінці серпня. Одразу після цього банк подав до Печерського управління поліції заяву про вчинення кримінального правопорушення – фальсифікації документів з метою недопущення до участі у судовому процесі, що спричинило втрату активів на великі суми.

Заява прийнята поліцією 6 вересня 2016 року, відомості до ЄРДР внесені.

Крім того, банком подана апеляція на рішення Залізничного районного суду м. Львова та заява про поновлення строків на оскарження рішення.

Коментарі
Додати коментар