До новин

Приватизація держбанків має завершитись у 2018 році

20 вересня, 2016
Події
Приватизація держбанків має завершитись у 2018 році

Щоб отримати наступний транш кредиту від Міжнародного валютного фонду, Нацбанку доведеться виконати низку вимог.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Згідно з підписаним Меморандумом про співпрацю з МВФ, 12 великих банків повинні знайти гроші на докапіталізацію, всі банки повинні переоцінити свої кредитні портфелі за новою системою і скоротити борги пов'язаних осіб, а ліквідація Нацкомфінпослуг повинна відбутися ще до кінця цього року.

Відповідно до Меморандуму, Міністерство фінансів, зокрема, повинно розпочати процес часткової або повної приватизації державних банків.

Передбачається, що до середини 2018 року два найбільші банки залучать приватних інвесторів, які придбають не менше, ніж 20% їхніх акцій. До цього часу буде скасована повна державна гарантія депозитів Ощадбанку.

«Влада призначить нові наглядові ради цих банків за сприяння авторитетної міжнародної рекрутингової фірми», - прописано в Меморандумі.

Нагадаємо, в Україні лишилося п'ять держбанків: три великих - Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк, а також два невеликих: Український банк реконструкції та розвитку (переданий ФДМ для підготовки до приватизації) і банк «Розрахунковий центр» (мажоритарієм якого є Нацбанк), який здійснює розрахунки за угодами з цінними паперами.

У Меморандумі прописано, як саме держава прийматиме рішення про участь в рекапіталізації проблемного системного банку. І хоча назви конкретного банку МВФ не вказав, мова може йти про ПриватБанк, можливість націоналізації якого обговорюється фінансистами вже рік. «Приват» як найбільший банк країни не може обійти системні ризики, які несе в собі наша економіка.

Коментарі
Додати коментар