До новин

Національний банк підтримує розвиток фінансових технологій в Україні

20 вересня, 2016
Події
Національний банк підтримує розвиток фінансових технологій в Україні

Національний банк України зацікавлений у подальшому розвитку високотехнологічного фінансового ринку в Україні, адже це позитивно вплине на реалізацію проекту Сashless Еconomy.

Про це під час спільного круглого столу у Києві розповів директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Сергій Шацький.

«Національний банк прагне допомогти українському платіжному ринку стати переважно безготівковим, для цього можуть бути корисними новітні фінансові технології. Тому ми намагаємося підтримувати діалог з ринком, - зазначив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України Сергій Шацький. - Зі свого боку ми також вивчаємо рішення, які могли б спростити розрахунки як для громадян, так і для малого та середнього бізнесу. Серед таких технологій - хмарні технології, мобільні платежі, QR-коди для можливої оплати товарів та послуг, рішення на основі технології Blockchain, що має всі шанси довести свою життєздатність у сфері платежів».

Також Сергій Шацький зауважив, що важливим критерієм успішної реалізації фінансових стартапів є чітке розуміння того, хто є клієнтом майбутнього продукту. Разом з тим треба масштабувати ті технологічні рішення, які отримають популярність на ринку та будуть затребуваними. На сьогодні особливу увагу слід приділити недорогим технологічним рішенням для здійснення мікроплатежів.

Водночас представник центрального банку наголосив, що НБУ також підтримує якнайскоріше прийняття Верховною Радою України законопроекту № 4117 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо лібералізації готівкових розрахунків". Ціллю зазначеного законопроекту є забезпечення суттєвого зниження витрат на придбання та обслуговування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), що дасть змогу з найменшими витратами для підприємців і держави здійснювати фіскалізацію всіх наявних операцій, пов'язаних із прийманням готівкових коштів або їх аналогів для оплати товарів та послуг.

«Упровадження норм цього законопроекту дасть змогу підприємцям зменшити накладні витрати та спростити процес приймання платежів шляхом використання як фіскальних терміналів таких пристроїв широкого вжитку, як планшети, смартфони, ноутбуки та комп’ютери», - зазначив Сергій Шацький.

Крім питань регуляторної політики та бізнес-середовища, що сприятиме розвитку високотехнологічного сегменту фінансів, учасники дискусії обговорили також роль технологій та інновацій у розвитку фінансової індустрії, їх перспективи та переваги для клієнта. Окремо учасники дискусії зазначили, що впровадження пілотного проекту Національного банку щодо дистанційної ідентифікації громадян та юридичних осіб за допомогою BankID є правильним рішенням у цьому напрямі.

У дискусії брали участь іноземні експерти, представники профільних фінансових асоціацій, консалтингових компаній, юристи, представники вітчизняної сфери фінансових технологій та інноваційних компаній класичної фінансової індустрії. 

Коментарі
Додати коментар